Kiedy "chodził" za mną przez jakiś tydzień, postanowiłam go zrobić. Nie żałowałam, bo wyszedł smaczny, a mięsko było miękkie i chrupiące. Podałam do tego sałatę z dressingiem, który pomieszał się razem z sosem...
Obiad zniknął w mgnieniu oka :) Tu należy chyba pozdrowić mojego kochanego łakomczucha, któremu uwielbiam gotować.
PRZEPIS
Składniki:
- 70/80 dag łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- cebula
- śmietana
- mąka
- przyprawa do gulaszu
- słodka papryka
- ostra papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki ( niekoniecznie)
Najpierw należy odkroić od mięsa nadmiar tłuszczu, a potem pokroić w kostkę. Dobrze jest kroić w większą, ponieważ podczas duszenia kawałeczki znacznie się skurczą Kiedy mięso jest już przygotowane, czas zabrać się za warzywa. Marchewkę należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulkę podsmażamy na odrobinie tłuszczu, po czym wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy marchewkę i zaczynamy dusić. Zarówno cebuli jak i marchewki nie będzie w ogóle widać, bo rozpadną się wskutek duszenia. Wodę dolewam z reguły na oko, ale myślę że powinno być nieco więcej niż pół litra.
Następny krok jest bardzo ważny, ponieważ od niego zależy miękkość mięsa. Należy skropić patelnię odrobiną oleju i nagrzać go. Następnie wrzucić mięso i podsmażać. Chodzi tylko o zamknięcie porów, więc nie smażyć zbyt długo. Warto dodać, by nie dodawać zbyt wielu kawałków na raz.
Tak przygotowane mięso wrzucamy do wody z duszącymi się już warzywami.
Zostawić na małym ogniu na jakieś 2 godziny. Jeśli ktoś nie ma czasu, to oczywiście może być mniej, chodzi po prostu o to, by mięso było miękkie i chrupiące, a gulasz nabrał aromatu, bo chemii w nim nie chcemy :)
Na koniec pozostaje nic innego jak przyprawianie. Dodać według swojego uznania/ smaku przyprawę do gulaszu, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Na tym można poprzestać, ale jeśli ktoś woli gęsty gulasz to wystarczy dodać jakieś 2 łyżki mąki z łyżką śmietany i odrobiną gulaszu. Dobrze rozmieszane wlewamy do garnka i mieszamy.
Jeśli ktoś preferuje zioła polecam dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Sałata z dressingiem
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, mała szczypta cukru
Smacznego
Pyszne danie które zadowoli największych smakoszy.Ugotowałam gulasz zgodnie z powyższym przepisem.Rodzinka się zajadała aż miło ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) Cieszę się, że smakowało
UsuńBardzo smaczne danie, mięsko soczyste,sos bardzo dobrze pasuje do ziemniaków ;)
OdpowiedzUsuń