piątek, 22 lutego 2013

Gulasz wieprzowy

Dziś przepis na przepyszny gulasz wieprzowy oraz sałatkę.

 Kiedy "chodził" za mną przez jakiś tydzień, postanowiłam go zrobić. Nie żałowałam, bo wyszedł smaczny, a mięsko było miękkie i chrupiące. Podałam do tego sałatę z dressingiem, który pomieszał się razem z sosem...
Obiad zniknął w mgnieniu oka :) Tu należy chyba pozdrowić mojego kochanego łakomczucha, któremu uwielbiam gotować.





PRZEPIS

Składniki:
  • 70/80 dag łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • cebula 
  • śmietana 
  • mąka 
  • przyprawa do gulaszu 
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  •  sól, pieprz
  • natka pietruszki ( niekoniecznie)
Sposób przygotowania:

Najpierw należy odkroić od mięsa nadmiar tłuszczu, a potem pokroić w kostkę. Dobrze jest kroić w większą, ponieważ podczas duszenia kawałeczki znacznie się skurczą Kiedy mięso jest już przygotowane, czas zabrać się za warzywa. Marchewkę należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulkę podsmażamy na odrobinie tłuszczu, po czym wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy marchewkę i zaczynamy dusić. Zarówno cebuli jak i marchewki nie będzie w ogóle widać, bo rozpadną się wskutek duszenia. Wodę dolewam z reguły na oko, ale myślę że powinno być nieco więcej niż pół litra.
Następny krok jest bardzo ważny, ponieważ od niego zależy miękkość mięsa. Należy skropić patelnię odrobiną oleju i nagrzać go. Następnie wrzucić mięso i podsmażać. Chodzi tylko o zamknięcie porów, więc nie smażyć zbyt długo. Warto dodać, by  nie dodawać zbyt wielu kawałków na raz.
Tak przygotowane mięso wrzucamy do wody z duszącymi się już warzywami.
Zostawić na małym ogniu na jakieś 2 godziny. Jeśli ktoś nie ma czasu, to oczywiście może być mniej, chodzi po prostu o to, by mięso było miękkie i chrupiące, a gulasz nabrał aromatu, bo chemii w nim nie chcemy :)
Na koniec pozostaje nic innego jak przyprawianie. Dodać według swojego uznania/ smaku przyprawę do gulaszu, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Na tym można poprzestać, ale jeśli ktoś woli gęsty gulasz to wystarczy dodać jakieś 2 łyżki mąki z łyżką śmietany i odrobiną gulaszu. Dobrze rozmieszane wlewamy do garnka i mieszamy.
Jeśli ktoś preferuje zioła polecam dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Sałata z dressingiem
  • łyżka majonezu
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, mała szczypta cukru
Podane składniki wymieszać, a następnie polać sałatę. Połączyć wszystko, doprawić i gotowe !

Smacznego

3 komentarze:

  1. Pyszne danie które zadowoli największych smakoszy.Ugotowałam gulasz zgodnie z powyższym przepisem.Rodzinka się zajadała aż miło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne danie, mięsko soczyste,sos bardzo dobrze pasuje do ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...