Z podanej porcji wychodzi 7 naleśników.
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
- pół szklanki mąki
- 150g jogurtu naturalnego lub maślanki
- jajo
- pół łyżeczki sody
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżka masła
- łyżka cukru ( ja nie użyłam, ponieważ dodatki były wystarczająco słodkie)
- Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
- Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
- Dodać jogurt, jajo, masło i cukier.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię ( My smażyłyśmy bez tłuszczu ) wykładać łyżką ciasto tak, aby było w formie małych placuszków. ( Ciasto ma być gęste, więc jeżeli wyjdzie zbyt rzadkie dodajcie odrobinę mąki ).
- Kiedy na cieście pojawią się pęcherzyki, naleśniki odwrócić na drugą stronę i smażyć do czasu, kiedy się zarumienią.
- Gotowe naleśniki ułożyć jeden na drugim i użyć wybranych słodkich dodatków: syropu klonowego, cukru pudru, czekolady, dżemu itp. :)
wygląda baardzo zachęcająco ;):*
OdpowiedzUsuńAle fajnie pulchne te placuszki! Śniadanko pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń