środa, 7 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii z fetą i bazylią

W piątek wyczekiwany wyjazd nad morze, więc trzeba było wykorzystać jedzenie, które zostało. Pomyślałam, że zrobię placki z cukinii z dodatkiem ziemniaczków, bazylii i sera feta. Smakowały świetnie, a zapasy się nie zmarnowały.


PRZEPIS: 

Z podanej porcji wychodzi 7 placuszków.

SKŁADNIKI:
  • 2 małe cukinie 
  • 3 młode ziemniaczki 
  • 8-9 liści bazylii ( Jeśli wolicie mniej intensywny smak dajcie mniej) 
  • 80-90g sera feta
  • jajo
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na małych oczkach ( razem ze skórką).
  2. Ziemniaki obrać i również zetrzeć.
  3. Poczekać 10 minut i dokładnie odsączyć starte warzywa. 
  4. Następnie dodać posiekane liście bazylii, pokruszony ser feta, jajo i mąkę. 
  5. Wymieszać składniki tak, aby powstała jednolita masa ( Jeśli jest za rzadka to dodać mąkę).
  6. Rozgrzać olej i usmażyć placki. Można nakładać łyżką lub formować ręcznie. 
  7. Smażyć do złotego koloru. ( Podczas smażenia zmniejszyć ogień aby nie były surowe w środku !)
  8. Gotowe :) Podawać same lub z dipami.

2 komentarze:

  1. pyszne,pyszne,pyszne i o kilka placuszków za mało ;pm ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dopiero za tydzień się wybieram nad morze,ale już się nie mogę doczekać :)
    Pyszności !

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...