poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pierogi ze szpinakiem

Dziś pierogi mojej mamy- najlepsze z najlepszych.
Nie trzeba do nich żadnych dodatków w postaci masła, skwarek czy śmietany. Najlepsze są zaraz po wyjęciu z wody...:) Koniecznie spróbujcie ! no, chyba że nie lubicie szpinaku :P



PRZEPIS:

* Z podanej porcji wyszło ok. 60 pierogów

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
  • sól
  • jajo
FARSZ:
  • 1kg szpinaku
  • 30 dag zółtego sera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki masła
  • bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szpinak sparzać przez ok 3 minuty i odcedzić.
  2. Przełożyć go na patelnię. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą, ale nie przesadzać, ponieważ żółty ser też jest słony.
  3. Podsmażać ok 10 minut.
  4. Następnie dodać bułkę tartą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  5. Kiedy masa szpinakowa będzie chłodna dodać starty żółty ser i wymieszać.
  6. Wyrobić ciasto na pierogi, podzielić na części, rozwałkować i przy pomocy szklanki powycinać kółka. 
  7. Nadziać ciasto farszem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.  

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sama pierogów ze szpinakiem, choć należą one do moich ulubionych. Czas zmienić podejście i się przemóc, bo domowe to zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) W takim razie powodzenia i oczywiście smacznego

      Usuń
  2. Tak właściwie to mogą je zrobić nawet osoby nie lubiące szpinaku, bo ku ich zaskoczeniu mogą zacząć go uwielbiać :D
    Pyyycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) Bardzo się cieszę :D W najbliższym czasie pojawią się blogi i odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam się, że pierogów ze szpinakiem nie robiłam :( a robię z wszystkim co się da :) (polecam z kaszanką - pychotka)
    Na rynku jest piękny szpinak więc w najbliższy piątek wypróbuję przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak koniecznie musi być świeży czy można użyć mrożonego?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można :) Tylko trzeba pamiętać żeby dobrze odparować szpinak

      Usuń

Powiązane posty...