Nie trzeba do nich żadnych dodatków w postaci masła, skwarek czy śmietany. Najlepsze są zaraz po wyjęciu z wody...:) Koniecznie spróbujcie ! no, chyba że nie lubicie szpinaku :P
PRZEPIS:
* Z podanej porcji wyszło ok. 60 pierogów
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 1 kg mąki
- 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
- sól
- jajo
- 1kg szpinaku
- 30 dag zółtego sera
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- bułka tarta
- Szpinak sparzać przez ok 3 minuty i odcedzić.
- Przełożyć go na patelnię. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą, ale nie przesadzać, ponieważ żółty ser też jest słony.
- Podsmażać ok 10 minut.
- Następnie dodać bułkę tartą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
- Kiedy masa szpinakowa będzie chłodna dodać starty żółty ser i wymieszać.
- Wyrobić ciasto na pierogi, podzielić na części, rozwałkować i przy pomocy szklanki powycinać kółka.
- Nadziać ciasto farszem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.
Nigdy nie robiłam sama pierogów ze szpinakiem, choć należą one do moich ulubionych. Czas zmienić podejście i się przemóc, bo domowe to zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) W takim razie powodzenia i oczywiście smacznego
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTak właściwie to mogą je zrobić nawet osoby nie lubiące szpinaku, bo ku ich zaskoczeniu mogą zacząć go uwielbiać :D
OdpowiedzUsuńPyyycha :D
Jest w tym sporo racji :) pozdrawiam
Usuńmoje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo się cieszę :D W najbliższym czasie pojawią się blogi i odpowiedzi
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że pierogów ze szpinakiem nie robiłam :( a robię z wszystkim co się da :) (polecam z kaszanką - pychotka)
OdpowiedzUsuńNa rynku jest piękny szpinak więc w najbliższy piątek wypróbuję przepis. Pozdrawiam :)
Szpinak koniecznie musi być świeży czy można użyć mrożonego?:)
OdpowiedzUsuńPewnie, że można :) Tylko trzeba pamiętać żeby dobrze odparować szpinak
Usuń