czwartek, 29 sierpnia 2013

Kopytka

Kto ich nie lubi :) Świetnie smakują same jak i dodatkami. Kiedy zostanie Wam trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu, a nie chcecie marnować jedzenia, to nie ma co się zastanawiać :) Zróbcie kopytka.

Jeżeli chodzi o sam przepis, to pamiętajcie, że ilość mąki zależy od ziemniaków. Kiedy ciasto nie wychodzi wystarczy ją dosypywać do czasu uzyskania jednolitej masy :) Ja osobiście wolę ten sposób, bo jeśli dodamy za dużo mąki, to kopytka wyjdą twarde.


PRZYGOTOWANIE:

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajo
  • szczypta soli 
  • można dodać też kostkę twarogu
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Poczekać aż ostygną i przecisnąć je przez praskę. 
  2. W między czasie nastawić wodę na kopytka i ją osolić. 
  3. Z ziemniaków uformować kopczyk i zrobić w środku wgłębienie. 
  4. Wbić do niego jajko oraz wsypać obie mąki oraz sól.
  5. Wszystko razem zagnieść do uzyskania jednolitej masy.
  6. Jeśli masa będzie zbyt lepka, to podsypywać ją mąką do czasu, kiedy będzie odklejała się od rąk. 
  7. Z ciasta odcinać po kawałku i formować z tego wałeczki, które należy lekko spłaszczyć.
  8. Kroić je pod skosem tak, aby powstały kopytka :) 
  9. Gotować partiami wrzucając je do wrzącej wody. Gotować od wypłynięcia przez ok 2 minuty. 







1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...