środa, 7 sierpnia 2013

Duszony schab

Witajcie :)

Dziś duszony schab według przepisu mojej mamy. Jest przepyszny i idealny na upalne dni.


PRZEPIS: 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg schabu 
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • łyżka śmietany 
  • łyżka mąki ( niekoniecznie) 
  • sól 
  • pieprz 
  • mleko do namoczenia
  • ok 1 L wody
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Pokrojony w plastry schab namoczyć w mleku i zostawić go tak na całą noc w lodówce.
  2. Odsączyć.
  3. Wszystkie kawałki opruszyć mąką z dwóch stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju. 
  4. Następnie wrzucić je do gotującej się wody.. 
  5. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i dusić na małym ogniu do miękkości. 
  6. Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz podprawić sos odrobiną mąki i śmietany. Jeśli wolicie lżej, to nie dodawajcie :) Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Smaczny obiadek,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jest konieczność zostawienia go na całą noc? Czy może postać kilka godzin?

    OdpowiedzUsuń
  3. Spokojnie możesz zostawić na kilka godzin :) To takie minimum. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszły bardzo dobre - szukałam innego sposobu na schabowe - żeby nie smażyć w panierce, już niedługo dodam na swój blog ku pamięci

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...