Dziś duszony schab według przepisu mojej mamy. Jest przepyszny i idealny na upalne dni.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg schabu
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- łyżka śmietany
- łyżka mąki ( niekoniecznie)
- sól
- pieprz
- mleko do namoczenia
- ok 1 L wody
- Pokrojony w plastry schab namoczyć w mleku i zostawić go tak na całą noc w lodówce.
- Odsączyć.
- Wszystkie kawałki opruszyć mąką z dwóch stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Następnie wrzucić je do gotującej się wody..
- Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i dusić na małym ogniu do miękkości.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz podprawić sos odrobiną mąki i śmietany. Jeśli wolicie lżej, to nie dodawajcie :) Smacznego !
Smaczny obiadek,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńzjadłbym ;)
OdpowiedzUsuńCzy jest konieczność zostawienia go na całą noc? Czy może postać kilka godzin?
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz zostawić na kilka godzin :) To takie minimum. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZwykłej mąki pszennej :)
OdpowiedzUsuńwyszły bardzo dobre - szukałam innego sposobu na schabowe - żeby nie smażyć w panierce, już niedługo dodam na swój blog ku pamięci
OdpowiedzUsuń