sobota, 3 sierpnia 2013

Kurczak po wietnamsku

Danie cieszące się popularnością w barach orientalnych bez problemu można przygotować samodzielnie w domu. :) Jest proste, smaczne no i wiemy co włożyliśmy do garnka :D


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • Filet z kurczaka ( może być też z mięso z udek) 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka ostrej papryki
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • olej
  • cebula
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym oraz słodką i ostrą papryką.
  2. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  3. Na patelni z odrobiną oliwy rozpuścić cukier i nagrzać.
  4. Wrzucić kawałki kurczaka i mieszać dokładnie aby obtoczyły się w karmelu. 
  5. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż będzie gotowe. W między czasie można też dodać więcej sosu sojowego oraz sól jeśli zachodzi taka potrzeba.

2 komentarze:

Powiązane posty...