czwartek, 22 sierpnia 2013

Makaron zapiekany z kurczakiem i sosem serowym

Kiedy w lodówce jest pełno pojedyńczych produktów do wykorzystania, a półka ugina się od makaronów, to znak, że trzeba zrobić zapiekankę :D Do jej przygotowania wykorzystałam produkty, które były w domu, więc nieco zmodyfikowałam znany mi przepis dokupując jedynie serki. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, w związku z czym gorąco polecam ją zrobić i spróbować :)


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 400g dowolnego makaronu. ( Ja miałam świderki ) 
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 duża papryka
  • 3 pomidory
  • 6-7 listków bazylii 
  • 3 ząbki czosnku 
  • cebula
  • 3-4 serki topione 
  • 2 szklanki mleka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

SOS SEROWY:
  1. Do rondelka nalać mleka. 
  2. Serki pokroić na małe kawałki i je dodać. 
  3. Mleko podgrzewać i ciągle je mieszać tak, aby serki się rozpuściły. Uważać aby go nie zagotować !
  4. Kiedy serki się roztopią, doprawić ziołami oraz pieprzem. Jeśli zachodzi potrzeba dodać soli. 
ZAPIEKANKA:
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. W między czasie na patelni rozgrzać olej. 
  3. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać kawałki kurczaka. Smażyć przez chwilę razem.
  4. Po chwili dosypać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory ( obrane ze skórki ).
  5. Dusić wszystko do czasu, kiedy masa będzie gęsta, a sok z pomidorów odparuje. 
  6. Doprawić świeżo posiekaną bazylią, czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.
  7. Następnie do naczynia żaroodpornego wykładać kolejno warstwy: 
  • Makaron
  • Sos Serowy
  • Farsz z kurczaka pomidorów i papryki
  • Sos serowy  ( dobrze dodatkowo posypać pieprzem oraz ziołami )
  • Ewentualnie 20 dag startego żółtego sera, ale to naprawdę nie jest potrzebne :)  
      8.  Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut. Najlepiej obserwować :)     

2 komentarze:

Powiązane posty...