PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 400g dowolnego makaronu. ( Ja miałam świderki )
- 400g piersi z kurczaka
- 1 duża papryka
- 3 pomidory
- 6-7 listków bazylii
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 3-4 serki topione
- 2 szklanki mleka
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
SOS SEROWY:
- Do rondelka nalać mleka.
- Serki pokroić na małe kawałki i je dodać.
- Mleko podgrzewać i ciągle je mieszać tak, aby serki się rozpuściły. Uważać aby go nie zagotować !
- Kiedy serki się roztopią, doprawić ziołami oraz pieprzem. Jeśli zachodzi potrzeba dodać soli.
ZAPIEKANKA:
- Makaron ugotować al dente.
- W między czasie na patelni rozgrzać olej.
- Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać kawałki kurczaka. Smażyć przez chwilę razem.
- Po chwili dosypać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory ( obrane ze skórki ).
- Dusić wszystko do czasu, kiedy masa będzie gęsta, a sok z pomidorów odparuje.
- Doprawić świeżo posiekaną bazylią, czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.
- Następnie do naczynia żaroodpornego wykładać kolejno warstwy:
- Makaron
- Sos Serowy
- Farsz z kurczaka pomidorów i papryki
- Sos serowy ( dobrze dodatkowo posypać pieprzem oraz ziołami )
- Ewentualnie 20 dag startego żółtego sera, ale to naprawdę nie jest potrzebne :)
kocham zapiekanki!:) to fajny patent na czyszczenie lodówki:)
OdpowiedzUsuńAle smakowało miniami
OdpowiedzUsuń