Dziś odrobina słodyczy, czyli ciasto szefowej. Jeśli jesteście fanami masy kajmakowej, a popularny 3 Bit jest dla Was zbyt słodki, to polecamy :)
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
1. Ciasto półkruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 2 żółtka
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 kostki masła (może być margaryna)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- herbatniki
- masa kajmakowa
- 0,5 litra śmietany kremówki
- płatki migdałowe lub gorzka czekolada
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź posmarowaną masłem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło zagotować. Mąkę rozrobić z odrobiną zagotowanego mleka, i dodać do całości szybko mieszając. Gdy zacznie bulkać, wyłączyć gaz.
- Na kruchy spód wylać budyń i ułożyć następujące warstwy: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, bita śmietana, płatki migdałowe lub starta czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz