poniedziałek, 16 marca 2015

Ciasto szefowej

Hej ! :)
Dziś odrobina słodyczy, czyli ciasto szefowej. Jeśli jesteście fanami masy kajmakowej, a popularny 3 Bit jest dla Was zbyt słodki, to polecamy :)



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

1. Ciasto półkruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
2.  Masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka 
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 
  • 3/4 kostki masła (może być margaryna)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej 
3. Pozostałe składniki: 
  • herbatniki 
  • masa kajmakowa
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • płatki migdałowe lub gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź posmarowaną masłem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło zagotować. Mąkę rozrobić z odrobiną zagotowanego mleka, i dodać do całości szybko mieszając. Gdy zacznie bulkać, wyłączyć gaz. 
  3. Na kruchy spód wylać budyń i ułożyć następujące warstwy: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, bita śmietana, płatki migdałowe lub starta czekolada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...