środa, 11 marca 2015

Placuszki ziemniaczane

Dziś pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostaną po obiedzie. Wykonanie jest proste i szybkie, a w doborze składników mamy sporą dowolność. Warto użyć resztek jedzenia, czy po prostu tego, co mamy w lodówce np. szynki, sera, papryki. Ekonomicznie, smacznie i szybko :).


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • ugotowane, zmięte ziemniaki ( ile nam zostanie)
  • jajo
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • cebula
  • kilka plasterków szynki 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju lub oliwy.
  2. Szynkę pokroić w drobne paski. Razem z cebulą dodać do ziemniaków.
  3. Wbić jajo oraz dodać bułkę tartą. 
  4. Przyprawić i wymieszać wszystko tak, by utworzyło jednolitą masę. ( Można dodać koperek suszony lub świeży). 
  5. Uformować kotleciki i smażyć z dodatkiem oliwy lub bez. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...