Dziś przepis na gulasz z serduszek :)
Jego smak zdecydowanie kojarzę z dzieciństwem i domem, gdyż wtedy był jedną z moich ulubionych potraw. Ostatnio sentyment oraz ciekawość łakomczucha wzięły górę, więc nie było wyboru. Telefon do mamy po przepis i do gotowania.
PRZEPIS:
Składniki:
- 1kg serduszek drobiowych
- 2 marchewki
- mąka
- śmietana
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- ewentualnie sos pieczeniowy jasny lub kostka rosołowa
Pierwszym, bardzo ważnym krokiem jest dokładne oczyszczenie serduszek. Najpierw należy odciąć górną część i pokroić na pół, a następnie wszystko wypłukać. Niestety trzeba to robić kilka razy, więc zajęcie jest dość czasochłonne. Najprościej jest naszykować dwie miski i wlać do nich zimną wodę. Do jednej z nich włożyć wszystkie serduszka i "wyciskać", pozbywając się krwi, następnie przełożyć do drugiej miski z czystą wodą i zrobić to samo. Powtarzać czynność, aż serduszka będą oczyszczone.
Potem wszystko już idzie szybko. Marchewki obrać i zetrzeć na małych oczkach.
Serduszka i marchewkę włożyć do garnka, zalać wodą ( może być trochę ponad poziom serduszek, bo i tak odparuje), dodać 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusić do miękkości. Na końcu zagęścić śmietaną i mąką. Ja daje łyżkę śmietany i 1,5 łyżki mąki. Doprawić solą i pieprzem.
Druga opcja: zamiast śmietany i mąki można użyć jasnego sosu pieczeniowego, a jeśli tego nie robimy, proponuję dodać kostkę rosołową, gdyż wyostrzy smak.
Wygląda pysznie, aż nabrałam ochoty :D
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja,nigdy nie jadłam czegoś podobnego,pewnie się skuszę,bo wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń