wtorek, 26 lutego 2013

Gulasz z serduszek

Witajcie :)

Dziś przepis na gulasz z serduszek :)
Jego smak zdecydowanie kojarzę z dzieciństwem i domem, gdyż wtedy był jedną z moich ulubionych potraw. Ostatnio sentyment oraz ciekawość łakomczucha wzięły górę, więc nie było wyboru. Telefon do mamy po przepis i do gotowania.




PRZEPIS:

Składniki:
  • 1kg serduszek drobiowych
  • 2 marchewki
  • mąka
  • śmietana
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz 
  • sól
  • ewentualnie sos pieczeniowy jasny lub kostka rosołowa
Przepis:

Pierwszym, bardzo ważnym krokiem jest dokładne oczyszczenie serduszek. Najpierw należy odciąć górną część i pokroić na pół, a następnie wszystko wypłukać. Niestety trzeba to robić kilka razy, więc zajęcie jest dość czasochłonne. Najprościej jest naszykować dwie miski i wlać do nich zimną wodę. Do jednej z nich włożyć wszystkie serduszka i "wyciskać", pozbywając się krwi, następnie przełożyć do drugiej miski z czystą wodą i zrobić to samo. Powtarzać czynność, aż serduszka będą oczyszczone.
Potem wszystko już idzie szybko. Marchewki obrać i zetrzeć na małych oczkach.
Serduszka i marchewkę włożyć do garnka, zalać wodą ( może być trochę ponad poziom serduszek, bo i tak odparuje), dodać 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusić do miękkości. Na końcu zagęścić śmietaną i mąką. Ja daje łyżkę śmietany i 1,5 łyżki mąki. Doprawić solą i pieprzem.
Druga opcja: zamiast śmietany i mąki można użyć jasnego sosu pieczeniowego, a jeśli tego nie robimy, proponuję dodać kostkę rosołową, gdyż wyostrzy smak.


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, aż nabrałam ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja,nigdy nie jadłam czegoś podobnego,pewnie się skuszę,bo wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...