poniedziałek, 4 marca 2013

Szpinakowe spaghetti

Dziś w propozycjach pyszne spaghetti ze szpinakiem i pesto z bazylii. Szybkie, proste i odżywcze. Czego chcieć więcej ? Po prostu trzeba spróbować.





PRZEPIS:

Składniki: 
  • Szpinak mrożony ( najlepiej brykiet)
  • Makaron do spaghetti
  • 3,4 ząbki czosnku 
  • masło
  • Ser żółty
  • Parmezan 
  • Pesto z bazylii
  • sól 
Przygotowanie:

Łyżkę masła roztopić na patelni, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać ( niezbyt długo, bo wtedy gorzknieje) Dodać szpinak. Ilość zależy od tego, ile chcemy porcji. Na dwie osoby spokojnie wystarczy trochę ponad połowa opakowania. Kiedy szpinak będzie rozmrożony i miękki dodać pesto- 3, 4 łyżki. Jeśli ktoś lubi jak najbardziej można dać więcej. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy szpinakowej startego parmezanu i sera żółtego. Dodawać według upodobań, jednak należy uważać, żeby ich smak nie zdominował potrawy. Wystarczą niewielkie ilości. Na końcu doprawić solą, jeśli zachodzi taka potrzeba. ( Sery nadają słonawy smak)
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać szpinak i wymieszać. Wierzch podanej potrawy można lekko posypać parmezanem.
Smacznego !


4 komentarze:

  1. zdrowe i bardzo pyszne danie,rzadkie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłem coś podobnego tyle ,że zamiast makaronu spaghetti były zwykłe świderki .Smakowało przednio mniam polecam

      Usuń
  2. Wypróbowałam,naprawdę jest super,polecam leniuszkom,bo wykonanie jest proste i szybkie,a smakuje wybornie. Pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak :) Cieszę się, że smakowało

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...