sobota, 30 marca 2013

Pasztet świąteczny mamy

 Jedna z potraw, bez których Wielkanoc nie może się odbyć. W wydaniu mojej mamy jest przepyszny i niewątpliwie będzie królem świątecznego stołu. Polecam zrobić, bo naprawdę warto.




PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku 
  • 2 udka z kurczaka
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1 sucha bułka namoczona w wodzie
  • pieprz czarny ziarnisty ( kilka ziarenek)
  • pieprz czarny mielony
  • ziele angielskie ( kilka ziarenek)
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • gałka muszkatołowa 
  • 4-5 jajek
  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
PRZYGOTOWANIE:
  1. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. Gotować z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, liśćmi laurowymi i boczkiem przez jakieś 1,5h. Posolić na koniec gotowania.
  2. Udka z wątróbką i włoszczyzną gotować oddzielnie od łopatki w osolonej wodzie przez jakieś 40 min.
  3. W między czasie namoczyć bułkę w chłodnej, przegotowanej wodzie. Kiedy się namoczy odcisnąć.
  4. Kiedy mięso i warzywa wystygną zmielić je dwukrotnie w maszynce razem z wymoczoną i odciśniętą bułką.( Kurczaka wcześniej oddzielić od kości, ale zostawić skórę, bo skleja mięso).
  5. Dodać 4,5 żółtek, sól, mielony pieprz i gałkę muszkatołową wg doznania (trzeba uważać, bo łatwo popsuć smak zbyt dużą ilością).
  6. Masować mięso przez jakieś 10- 15 minut.
  7. Białka ubić na sztywno, dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać.
  8. Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec ok 50- 60 min. (Najlepiej obserwować. Jeśli pasztet odstaje od blaszki, a skórka lekko się rumieni, to znaczy że pasztet jest upieczony). 
Przepis jest na 4 foremki do pieczenia. Jeśli to jest za dużo, to pasztet można spokojnie zrobić z połowy porcji.

3 komentarze:

Powiązane posty...