niedziela, 17 marca 2013

Niepanierowany filet z kurczaka w ziołach prowansalskich

Dużo witamin, błonnika i białka, a przy tym mało kalorii, czyli kurczak w wersji light podany z brązowym ryżem i sałatką z rukoli.

Ostatnio zauważyłam, że rukola cieszy się bardzo dużym powodzeniem, więc postanowiliśmy jej spróbować. Szczerze mówiąc nie bardzo przypadła nam do gustu, a właściwie w ogóle. Szukając przepisu wybrałam sałatkę al'a caprese, czyli z pomidorami, mozarellą i odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli ktoś jest smakoszem tego zioła, to zapewne posmakuje, ale jeśli nie macie ochoty na eksperymenty, bądź jak jak my nie przepadacie za rukolą, to polecam zrobić sałatę masłową z fetą, kukurydzą, ogórkiem i sosem do sałatek ;) Bardzo pyszne, a do tego zdrowe. Oczywiście z fetą trzeba być ostrożnym, bo jest dość słona.



PRZEPIS:

Składniki:
  • Mała pierś z kurczaka
  • Oliwa z oliwek ( 1 łyżka)
  • Zioła prowansalskie
Przygotowanie:

Pierś dokładnie umyć, oczyścić z błonek i osuszyć. Pokroić/ podzielić ją na filety, a następnie posypać  wszystkie kawałki ziołami prowansalskimi z obu stron.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzać. Kiedy będzie gorąca położyć filety i smażyć z obu stron, aż się zarumienią. ( nie trzymać zbyt krótko i na dużym ogdniu aby nie był surowy).
Najlepiej podawać do brązowego ryżu i dowolnie wybranej sałatki.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. danie samo zdrowie ;) idealne dla aktywnych osób , będę często z niego korzystał ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...