poniedziałek, 11 marca 2013

Zupa ogórkowa

Zupa, która niewątpliwie należy do tych ulubionych u większości z nas :) Podawana bardzo różnie, nawet z ryżem. Ja wybrałam makaron, bo jest treściwsza i szybciej syci.




PRZEPIS:

Składniki:
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • marchewka lub dwie małe
  • włoszczyzna 
  • 1 ząbek czosnku  
  • natka pietruszki
  • udko z kurczaka
  • 2 podudzia 
  • 2 skrzydełka
  • ziele angielskie ( kilka ziarenek)
  • liść laurowy ( 2)
  • śmietana 18% do zup i sosów
  • pieprz, sól
  • 4 ziemniaki
  • ewentualnie makaron
Przygotowanie:

Najpierw ugotować bulion. Do zimnej wody włożyć mięso i warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinie i odrobinę natki pietruszki z łodygą. Gotować na małym ogniu. Nie solić ! ( Jeśli warzywa są pokrojone drobno, to wrzucić odrobinę później, tak aby się nie rozgotowały). Kiedy wywar będzie wrzący dosypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak już zmiękną, dodać starte ogórki kiszone, doprawić łyżką śmietany, oraz solą i pieprzem do smaku. Ja do ogórkowej dodaję ugotowany makaron.Rodzaj dowolny, jaki kto lubi :)

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pyszna zupka,przepis jest strzałem w dziesiątkę!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach te nasze kochane mniamuśne zupy .....,a ogórkową uwielbiam,sprawdzę twój przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...