PRZEPIS:
Składniki:
- 4-5 ogórków kiszonych
- marchewka lub dwie małe
- włoszczyzna
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- udko z kurczaka
- 2 podudzia
- 2 skrzydełka
- ziele angielskie ( kilka ziarenek)
- liść laurowy ( 2)
- śmietana 18% do zup i sosów
- pieprz, sól
- 4 ziemniaki
- ewentualnie makaron
Najpierw ugotować bulion. Do zimnej wody włożyć mięso i warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinie i odrobinę natki pietruszki z łodygą. Gotować na małym ogniu. Nie solić ! ( Jeśli warzywa są pokrojone drobno, to wrzucić odrobinę później, tak aby się nie rozgotowały). Kiedy wywar będzie wrzący dosypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak już zmiękną, dodać starte ogórki kiszone, doprawić łyżką śmietany, oraz solą i pieprzem do smaku. Ja do ogórkowej dodaję ugotowany makaron.Rodzaj dowolny, jaki kto lubi :)
Smacznego !
Pyszna zupka,przepis jest strzałem w dziesiątkę!! :)
OdpowiedzUsuńAch te nasze kochane mniamuśne zupy .....,a ogórkową uwielbiam,sprawdzę twój przepis,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń