wtorek, 19 marca 2013

Spaghetti pomidorowo-serowe

Każdy z nas słyszał powiedzenie przez żołądek do serca.
Dzisiaj propozycja na danie, które z pewnością  zachwyci Wasze drugie połowy albo pomoże je zdobyć :D
Nie ukrywam, że tak było w moim przypadku, gdy przygotowałam je mojemu chłopakowi. Kiedy tylko nie patrzyłam, korzystał z okazji i podjadał. Nie muszę chyba pisać, że zanim ugotował się makaron sosu było o połowę mniej.
Fakt faktem to jest bomba kaloryczna, ale czasem warto zgrzeszyć :)




PRZEPIS:

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku ( jeśli nie lubicie może być mniej) 
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • świeża bazylia ( niekoniecznie)
  • ser żółty ( 100/ 150g)
  • parmezan
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Słodka i ostra papryka.
  • Chilli dla miłośników ostrych dań
Z tego wychodzi dość duża porcja. Jeśli chcecie zrobić mniej to wystarczy 1 kartonik przecieru, 300g mięsa mielonego, pół cebuli ,3 ząbki czosnku i po dużej łyżce śmietany oraz pasty paprykowej. Zioła dodajemy wg uznania, tak samo sery.

Przygotowanie:
  1. Na gorącym oleju podsmażyć cebulę na złoto, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po chwili mięso. ( Nie wolno przesmażyć czosnku, bo będzie gorzki !) 
  2. Doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem, solą i przyprawą do mięsa mielonego. Nie bójmy się przypraw. Naprawdę warto je dodawać, bo potrawy smakują o niebo lepiej i nie są mdłe i przesmażać aż nie będzie surowe.
  3. W między czasie do garnka przelać przeciery pomidorowe i dolać do nich odrobinę przegotowanej wody. Zacząć podgrzewać
  4. Do gorącego przecieru dodać śmietanę, pastę paprykową, oraz mięso
  5. Następnie dodać starty żółty ser ( jakieś 100g) i parmezan wg uznania
  6. Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi, jak macie to oczywiście świeżą bazylią, pieprzem, solą i wycisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku. Jeszcze chwilę gotować.  
Podawać do makaronu spaghetti :)



3 komentarze:

  1. to się nazywa miłość od pierwszego spaghetti:D najlepsze jakie w życiu jadłem :***

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja Ci dam od pierwszego spaghetti :P pff :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne spaghetti, po przygotowaniu makaronu w tej wersji już nigdy nie pójdę na łatwiznę i nie ugotuję spaghetti z sosem z słoika. ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...