Dzisiaj propozycja na danie, które z pewnością zachwyci Wasze drugie połowy albo pomoże je zdobyć :D
Nie ukrywam, że tak było w moim przypadku, gdy przygotowałam je mojemu chłopakowi. Kiedy tylko nie patrzyłam, korzystał z okazji i podjadał. Nie muszę chyba pisać, że zanim ugotował się makaron sosu było o połowę mniej.
Fakt faktem to jest bomba kaloryczna, ale czasem warto zgrzeszyć :)
PRZEPIS:
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku ( jeśli nie lubicie może być mniej)
- 2 kartoniki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki pasty paprykowej
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- świeża bazylia ( niekoniecznie)
- ser żółty ( 100/ 150g)
- parmezan
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Słodka i ostra papryka.
- Chilli dla miłośników ostrych dań
Przygotowanie:
- Na gorącym oleju podsmażyć cebulę na złoto, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po chwili mięso. ( Nie wolno przesmażyć czosnku, bo będzie gorzki !)
- Doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem, solą i przyprawą do mięsa mielonego. Nie bójmy się przypraw. Naprawdę warto je dodawać, bo potrawy smakują o niebo lepiej i nie są mdłe i przesmażać aż nie będzie surowe.
- W między czasie do garnka przelać przeciery pomidorowe i dolać do nich odrobinę przegotowanej wody. Zacząć podgrzewać
- Do gorącego przecieru dodać śmietanę, pastę paprykową, oraz mięso
- Następnie dodać starty żółty ser ( jakieś 100g) i parmezan wg uznania
- Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi, jak macie to oczywiście świeżą bazylią, pieprzem, solą i wycisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku. Jeszcze chwilę gotować.
to się nazywa miłość od pierwszego spaghetti:D najlepsze jakie w życiu jadłem :***
OdpowiedzUsuńJa Ci dam od pierwszego spaghetti :P pff :)
OdpowiedzUsuńPyszne spaghetti, po przygotowaniu makaronu w tej wersji już nigdy nie pójdę na łatwiznę i nie ugotuję spaghetti z sosem z słoika. ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń