Dziś zjedliśmy zdecydowanie niedzielny obiad. Co prawda przygotowanie zajęło sporo czasu, ale było przy tym mnóstwo zabawy. Nawet skarb się udzielił i zrobił całe 3 kluski :D
PRZEPIS:
SKŁADNIKI NA SOS
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- Przyprawa do gulaszu
- Pieprz
- Sól
- mąka, śmietana ( niekoniecznie)
- Dowolna ilość ziemniaków
- Mąka ziemniaczana
- jajo
PRZYGOTOWANIE
SOS:
Łopatkę dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie podzielić na porcje/ kawałki. Obtoczyć w mące i smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Wystarczy naprawdę moment, bo chodzi wyłącznie o zamknięcie porów.
Usmażone mięso wrzucić do garnka z gotującą się wodą ( ok 1 litr). Dodać przyprawę do gulaszu i dusić przez 2 godziny. ( Sos się wtedy ładnie zredukuje, a mięso będzie bardzo miękkie). Na koniec można dodać odrobinę mąki i śmietany. Nam sos ładnie odparował i wystarczyło po małej łyżce :)
KLUSKI ŚLĄSKIE
To było moje 3 podejście i 3 przepis, który wypróbowałam. Uważam, że jest najlepszy i z tego co wiem tradycyjny. Kluski wyszły miękkie i się nie rozlatywały, także polecam.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Następnie w tym samym garnku uklepać lekko i podzielić na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków, jajko i wymieszać. Kiedy ciasto będzie już spójne, formować kluski.
Wrzucać na gotującą się wodę. Kiedy wypłyną gotować jeszcze przez chwilę i wyłowić.
Ps. Dziękuję mamie za super przepis na sos :)
Smacznego
Pyszny obiad w wykonaniu mojej kochanej kobietki ;)
OdpowiedzUsuńps. Oprócz pomocy w robieniu klusek,(zrobiłem to dokładnie 3 razy;d)dbałem o dobry nastrój mojego słoneczka, bez którego na pewno nie wyszło by tak smacznie :D ;p
Kluseczki wyglądają smakowicie, mmmmniamuśne,pewnie się skuszę i zrobię w najbliższą niedzielę. Czekam na następne przepisy,pozdrawiam.. Agnieszka
OdpowiedzUsuńGratuluję Ewelinko.Wyszło Ci prawdziwe arcydzieło... takie równiutkie i zgrabniutkie. Może się kiedyś załapię? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Na pewno, a jak nie na kluski to na inne pyszne jedzenie
OdpowiedzUsuń