niedziela, 12 maja 2013

Naleśniki po meksykańsku

Witajcie :)

Cudowna majówka we Lwowie dobiegła końca podobnie jak juwenalia, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko wrócić do rzeczywistości i po długiej nieobecności zająć się blogiem. Dziś danie, dzięki któremu skończyłam jeść naleśniki wyłącznie na słodko. Idealne dla wielbicieli ostrych smaków, a także tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego. Robiłam je już sporo razy, ale tym razem wyszły mistrzowsko i to nie są moje słowa :):*
Smacznego !


PRZEPIS: 

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki gazowanej wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
FARSZ:
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy (niekoniecznie cała)
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula 
  • olej 
  • przyprawa do potraw meksykańskich 
  • pieprz
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • papryczka chilli
SOS POMIDOROWY:
  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • kostka rosołowa ( niekoniecznie)
  • zioła prowansalskie 
  • oregano
  • pieprz
  • sól  
  • 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
  • żółty ser do posypania      
PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać tak, aby nie było grudek
  2. Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju i kiedy się nagrzeje wylać ciasto na patelnię
  3. Kiedy pojawią się pęcherzyki odwrócić na drugą stronę
  4. Kolejne robić tak samo, ale już bez oleju.  
FARSZ:
  1. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju.
  2. Wrzucić na niego pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chilli oraz na końcu czosnek.
  3. Dodać mięso mielone i wymieszać wszystko ze sobą.
  4. Doprawić pieprzem, solą oraz pozostałymi przyprawami. ( Nie żałować ich ! :) )
  5. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną drobno czerwoną fasolę oraz kukurydzę. 
SOS POMIDOROWY:
  1. Do garnuszka wlać odrobinę wody i ją zagotować.
  2. Dolać przecier pomidorowy i kostkę rosołową. Wymieszać.
  3. Dodać 2 łyżki śmietany oraz przyprawy. Polecam dodać dużo oregano i pieprzu.
  4. Wycisnąć przez praskę czosnek i dodać do sosu.
  5. Wymieszać wszystko i ponownie zagotować.
CAŁOŚĆ:
  1. Do naleśników nałożyć farsz. Najlepiej smarować go na 3/4 powierzchni naleśnika. Ostatnią zostawić bez niczego, wtedy ładnie się zawiną i skleją.
  2. Ułożyć je na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polewać sosem pomidorowym i posypywać startym serem. 
  3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15/ 20 minut i zapiec. 




6 komentarzy:

  1. " Wyszły mistrzowsko" to moje święte słowa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie, też bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to jest dobre! Polecam! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu! Dziękuję! Magda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie to jest pyszne danie :) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń

Powiązane posty...