Cudowna majówka we Lwowie dobiegła końca podobnie jak juwenalia, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko wrócić do rzeczywistości i po długiej nieobecności zająć się blogiem. Dziś danie, dzięki któremu skończyłam jeść naleśniki wyłącznie na słodko. Idealne dla wielbicieli ostrych smaków, a także tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego. Robiłam je już sporo razy, ale tym razem wyszły mistrzowsko i to nie są moje słowa :):*
Smacznego !
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki gazowanej wody
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 0,5 kg mięsa mielonego
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy (niekoniecznie cała)
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- olej
- przyprawa do potraw meksykańskich
- pieprz
- sól
- słodka i ostra papryka
- papryczka chilli
- 1 karton przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- kostka rosołowa ( niekoniecznie)
- zioła prowansalskie
- oregano
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- żółty ser do posypania
NALEŚNIKI:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać tak, aby nie było grudek
- Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju i kiedy się nagrzeje wylać ciasto na patelnię
- Kiedy pojawią się pęcherzyki odwrócić na drugą stronę
- Kolejne robić tak samo, ale już bez oleju.
- Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju.
- Wrzucić na niego pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chilli oraz na końcu czosnek.
- Dodać mięso mielone i wymieszać wszystko ze sobą.
- Doprawić pieprzem, solą oraz pozostałymi przyprawami. ( Nie żałować ich ! :) )
- Pod koniec duszenia dodać pokrojoną drobno czerwoną fasolę oraz kukurydzę.
- Do garnuszka wlać odrobinę wody i ją zagotować.
- Dolać przecier pomidorowy i kostkę rosołową. Wymieszać.
- Dodać 2 łyżki śmietany oraz przyprawy. Polecam dodać dużo oregano i pieprzu.
- Wycisnąć przez praskę czosnek i dodać do sosu.
- Wymieszać wszystko i ponownie zagotować.
- Do naleśników nałożyć farsz. Najlepiej smarować go na 3/4 powierzchni naleśnika. Ostatnią zostawić bez niczego, wtedy ładnie się zawiną i skleją.
- Ułożyć je na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polewać sosem pomidorowym i posypywać startym serem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15/ 20 minut i zapiec.
pyyyyyyszne ;)
OdpowiedzUsuń" Wyszły mistrzowsko" to moje święte słowa :D
OdpowiedzUsuńno tak święte święte :P
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, też bym zjadła.
OdpowiedzUsuńJakie to jest dobre! Polecam! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu! Dziękuję! Magda :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to jest pyszne danie :) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)
Usuń