piątek, 17 maja 2013

Wafle z galaretką i mlekiem skondensowanym

Dziś dla odmiany coś słodkiego. Takie wafle robiłam je pierwszy raz, ale nie zastosowałam się do przepisu, gdyż wymagał bardzo dużo czasu. Postanowiłam  zrobić swoją wersję, która na szczęście nie okazała się niewypałem, a bardzo smacznym deserem, który zniknął w mgnieniu oka.



PRZEPIS:

Składniki:
  • 5 wafli do przekładania
  • puszka mleka skondensowanego ( jeśli będzie niesłodzone, to dodać opakowanie cukru waniliowego)
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • Powidła jakie lubimy 
Przygotowanie:
  1. Do szklanki z wodą wsypać całe opakowanie galaretki, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  2. Zawartość drugiego opakowania galaretki podzielić na pół. Do dwóch szklanek wlać wodę, ale tylko 1/4. Wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. ( To będzie dolewane do mleka skondensowanego)
  3. Wlać połowę mleka skondensowanego do naczynia i ubić aż się spieni. Potem dolać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. To samo zrobić z drugą połową mleka i rozpuszczoną wcześniej galaretką. Zostawić do czasu, aż zgęstnieje.
  4.  Do formy włożyć wafel i wylać na niego gęstą masę. Przykryć kolejnym waflem.
  5. Rozsmarować powidła i również przykryć.
  6. Wylać drugą porcję masy z mleka i galaretki. Przykryć waflem.
  7. Włożyć do lodówki i czekać, aż galaretka zgęstnieje ( Jeśli wylejemy zbyt rzadką, to wafle przesiąkną)
  8. Wylać warstwę galaretki i rozprowadzić. Przykryć kolejnym waflem i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie :)
    Powidła i mleko skondensowane-to musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...