PRZEPIS:
Składniki:
- 5 wafli do przekładania
- puszka mleka skondensowanego ( jeśli będzie niesłodzone, to dodać opakowanie cukru waniliowego)
- 2 galaretki o dowolnym smaku
- Powidła jakie lubimy
- Do szklanki z wodą wsypać całe opakowanie galaretki, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
- Zawartość drugiego opakowania galaretki podzielić na pół. Do dwóch szklanek wlać wodę, ale tylko 1/4. Wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. ( To będzie dolewane do mleka skondensowanego)
- Wlać połowę mleka skondensowanego do naczynia i ubić aż się spieni. Potem dolać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. To samo zrobić z drugą połową mleka i rozpuszczoną wcześniej galaretką. Zostawić do czasu, aż zgęstnieje.
- Do formy włożyć wafel i wylać na niego gęstą masę. Przykryć kolejnym waflem.
- Rozsmarować powidła i również przykryć.
- Wylać drugą porcję masy z mleka i galaretki. Przykryć waflem.
- Włożyć do lodówki i czekać, aż galaretka zgęstnieje ( Jeśli wylejemy zbyt rzadką, to wafle przesiąkną)
- Wylać warstwę galaretki i rozprowadzić. Przykryć kolejnym waflem i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPowidła i mleko skondensowane-to musi smakować genialnie :)