POTRAWY Z MIĘSA
- Mięso ( w całości) należy myć szybko pod bieżącą wodą, ponieważ moczenie go pozbawia składników mineralnych i witamin, które są rozpuszczalne w wodzie.
- Aby panierka nie odpadła od kotletów należy już zbity i posolony plaster mięsa otoczyć w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej ( proporcja 2:1), a następnie w jajku i bułce tartej.
- Jeśli upieczesz mięso w folii aluminiowej będzie ono smaczne, kruche i soczyste
- Parówki nie pękają w trakcie gotowania, jeśli do wody doda się trochę soli
- Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem, ponieważ w trakcie leżenia wydzieli sok, którym potem nasiąknie panierka.
RYBY
- Ryb nie należy umieszczać w lodówce w pobliżu takich produktów, jak: masło, ser i mleko, gdyż nabierają one nieprzyjemnego zapachu.
- Jeżeli ryba pachnie mułem, zapach ten można usunąć w następujący sposób. Sprawioną rybę włożyć na co najmniej 5 godzin do roztworu sporządzonego z 5 litrów zimnej wody, 2 czubatych łyżeczek sody oczyszczonej i 2 łyżeczek soli kuchennej. Trzymać ją w chłodnym miejscu. Po wyjęciu ryby z roztworu, opłukać ją kilkakrotnie i osuszyć.
- Rybę nieświeżą poznaje się po tym, że: oczy ma zmętniałe i zapadnięte, skrzela są białe, skróa jest pokryta białym śluzem, po dotknięciu zostaje ślad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz