poniedziałek, 23 marca 2015

Rogaliki francuskie z jabłkami

Wracamy nie tylko z podwójną siłą ale i z nową szatą graficzną. To dopiero początek zmian, ale mam nadzieję, że wszystkie przyjmiecie ciepło :)
A dodatkowo coś na osłodę - łatwe w wykonaniu rogaliki!


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • jajko
  • 2-3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę. Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut.
  2. Dodać opakowanie cukru waniliowego i, jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne, sok z  cytryny. Jeśli wolicie wersję słodszą albo macie kwaśne jabłka, dodajcie kolejne opakowanie cukru waniliowego. Dusić, dopóki jabłka nie zaczną się rozpadać. 
  3. Dodać cynamon i dusić jeszcze kilka minut. Zostawić do wystygnięcia.
  4. Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na kwadraty (powinno wyjść ok. 15).
  5. Wyłożyć przesmażone jabłka na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć na pół po przekątnej i zawinąć rogi.
  6. Rozbełtać jajko i posmarować brzegi rogalików. Posypać cukrem trzcinowym.
  7. Piec w temperaturze 200 stopni aż do zrumienienia - ok. 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...