czwartek, 19 marca 2015

Pierogi z kaszą gryczaną

Kasza gryczana zdecydowanie należy do jednej z moich ulubionych. Ma intensywny smak, mnóstwo wartości odżywczych i tworzy smaczny farsz do pierogów :)



PRZEPIS: 


SKŁADNIKI:



CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
  • sól
  • jajo
FARSZ:
  • 4 woreczki kaszy gryczanej
  • 2 kostki sera twarogowego półtłustego
  • sól  

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Kaszę ugotować i ostudzić. 
  2. Dodać biały ser oraz sól. Dobrze wymieszać. 
  3. Wyrobić ciasto, podzielić na kawałki i rozwałkować. Następnie wyciąć krążki nałożyć w nie farsz i zalepić.
  4. Pierogi wrzucić wrzącej, osolonej wody i gotować po wypłynięciu przez 2-3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...