czwartek, 26 września 2013

Naleśniki

Dziś przepis podstawowy na naleśniki, czyli na jeden z ulubionych przysmaków, a także bazę wielu potraw.

PRZEPIS:

ok. 10 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • jajo
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy ( tutaj według przeznaczenia naleśników :) ) 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać mikserem lub ręcznie. 
  2. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i nagrzać. 
  3. Chochlą wylewać ciasto na patelnię tak, aby zajęło całą jej powierzchnię. 
  4. Kiedy na naleśniku pojawią się pęcherzyki odwrócić go na drugą stronę i smażyć do czasu aż się przyrumieni. 
  5. Czynność powtarzać aż się wykończy ciasto z wyjątkiem smarowania patelni olejem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...