PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 3 serki topione gouda ( po 100g)
- 1 serek topiony o smaku szynki (100g)
- Śmietana 18% do zup i sosów ( 2 łyżki)
- Mąka pszenna ( 2 łyżki)
- 2 drobiowe kostki rosołowe
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
SKŁADNIKI NA GRZANKI:
- Kilka kromek chleba
- 1,5 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
ZUPA SEROWA:
- Do garnka wlać ok 2 litrów wody i ją zagotować.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kostki rosołowe.
- Kiedy kostki się rozpuszczą, dodać serki topione. ( Dobrze jest pokroić je wcześniej na malutkie kawałeczki)
- Mieszać co jakiś czas do momentu rozpuszczenia serków.
- W między czasie wymieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną bulionu.
- Dolewać powoli, kiedy zupa będzie już jednolita.
- Na końcu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i pieprz według uznania.
Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić chleb pokrojony w kostkę. Mieszać do czasu aż grzanki się zarumienią.
Oj taka zupkę bym zjadła!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jedna z moich ulubionych zup w wykonaniu mojego słoneczka ;)
OdpowiedzUsuń