poniedziałek, 30 września 2013

Zupa serowa z grzankami

Dziś zupa serowa, czyli pomysł na szybki i tani obiad.


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  •     3 serki topione gouda ( po 100g)
  •     1 serek topiony o smaku szynki (100g)
  •     Śmietana 18% do zup i sosów ( 2 łyżki)
  •     Mąka pszenna ( 2 łyżki)
  •     2 drobiowe kostki rosołowe
  •     2 liście laurowe
  •     kilka ziarenek ziela angielskiego
  •     pieprz
  •     zioła prowansalskie
  •     3 ząbki czosnku

SKŁADNIKI NA GRZANKI:
  •     Kilka kromek chleba
  •     1,5 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
 
ZUPA SEROWA:
  1. Do garnka wlać ok 2 litrów wody i ją zagotować.
  2.  Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kostki rosołowe.
  3.  Kiedy kostki się rozpuszczą, dodać serki topione. ( Dobrze jest pokroić je wcześniej na malutkie kawałeczki)
  4.  Mieszać co jakiś czas do momentu rozpuszczenia serków. 
  5. W między czasie wymieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną bulionu. 
  6. Dolewać powoli, kiedy zupa będzie już jednolita.
  7.  Na końcu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i pieprz według uznania.
GRZANKI:

Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić chleb pokrojony w kostkę. Mieszać do czasu aż grzanki się zarumienią.

2 komentarze:

Powiązane posty...