poniedziałek, 30 września 2013

Smażona wątróbka z jabłkiem i cebulą

Dania z wątróbki wcale nie muszą być takie straszne :) Dziś w wersji smażonej z jabłkiem i cebulą. Tanio, smacznie i baaardzo zdrowo.


PRZEPIS: 
 Na 3-4 porcje

SKŁADNIKI:
  • 400g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 jabłka 
  • olej 
  • mleko
  • pieprz
  • sól
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku ( 2-3 godziny)
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na złoto cebulę. 
  3. Cebulę zdjąć i na tym samym tłuszczu obsmażyć z dwóch stron wątróbkę. 
  4. Dodać cebulkę oraz starte lub pokrojone jabłka i podlać odrobiną wody. 
  5. Dusić pod przykryciem do 10 minut, a następnie odkryć aby woda odparowała. 
  6. Doprawić solą i pieprzem. 
Uwagi: 
Wątróbkę zawsze solimy na końcu. 

1 komentarz:

Powiązane posty...