poniedziałek, 30 września 2013

Placek po węgiersku

Po cygańsku, po węgiersku po zbójnicku. Jakkolwiek by się nie nazywał, ciężko mu się oprzeć.

Pierwszy raz jadłam go na wakacjach nad morzem i bardzo mi posmakował. W końcu udało mi się zebrać chęci aby go samodzielnie przygotować. Co prawda pochłonął mnóstwo czasu, ale w ogóle nie żałowałam, bo było pysznie :)



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

PLACKI ZIEMNIACZANE:
  •     ok 1 kg ziemniaków
  •     jajo
  •     1/2 szklanki mąki ( może być nawet mniej)
  •     cebula
  •     sól i pieprz
  •     olej do smażenia
GULASZ:
  •     300g łopatki wieprzowej
  •     papryka
  •     przyprawa do gulaszu
  •     odrobina mąki
  •     3 ząbki czosnku
  •     sól zmiękczająca mięso
  •     przyprawa do mięsa wieprzowego
  •     słodka papryka
  •     ostra papryka
  •     chilli
  •     śmietana 18%
  •     pietruszka lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE: 

PLACKI ZIEMNIACZANE:
  1. Ziemniaki obrać i opłukać
  2. Zetrzeć je na tarce na małych lub średnich oczkach. Polecam średnie, ponieważ tak wielki placek jest dużo łatwiej przerzucić na drugą stronę i jest bardziej chrupiący.
  3. Zetrzeć cebulę i dodać do ziemniaków
  4. Wbić jajo
  5. Doprawić solą i pieprzem
  6. Wymieszać
  7. W między czasie na patelni rozgrzać olej. Powinien przykrywać dno.
  8. Na rozgrzany olej nałożyć masę ziemniaczaną tak, aby uformować placek na całą patelnię. Należy uważać żeby nie był zbyt cienki i zbyt gruby, gdyż wtedy może się w środku nie dosmażyć. ( Można to łatwo sprawdzić przez strzepnięcie z mokrej ręki odrobiny wody. Jeśli skwierczy to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia ).
  9. Smażyć do czasu kiedy placek będzie rumiany. Przewrócić na drugą stronę. To jest chyba najtrudniejsze, ale do zrobienia :). Najlepiej wziąć dwie drewniane łopatki i powinno się udać.
  10. Na koniec odsączyć nadmiar tłuszczu w ręcznikach papierowych.
     
     GULASZ
  1. Mięso opłukać i osuszyć. ( Kiedy jest mokre, to nie przechodzi przyprawami) Pokroić w kostkę.
  2. Włożyć do miski, dodać odrobinę soli zmiękczającej mięso oraz przyprawy do mięsa wieprzowego i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wsmarować w mięso i odstawić na jakieś 30 min.
  3.  Rozgrzać odrobinę oleju i lekko obsmażyć.
  4.  Wrzucić mięso do gotującej się wody.
  5.  Na tej samej patelni podsmażyć na złoto posiekaną cebulę i również wrzucić do garnka.
  6.  Dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie i kruche.
  7. W między czasie pokroić paprykę i dodać ją jakieś 15- 20 minut przed końcem duszenia.
  8.  Doprawić przyprawą do gulaszu, oraz słodką i ostrą papryką. Jeśli ktoś preferuje bardzo ostre smaki to dodać papryczkę chilli.
  9.  Zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą ( nie będzie grudek) i śmietaną.
  10.  Doprowadzić do wrzenia
  11.  Jeśli ktoś lubi posypać pietruszką.
PODANIE:

    Połowę placka polać gulaszem i złożyć go na pół. Trzeba to zrobić delikatnie, aby się nie złamał.
    Wierzch polać kwaśną śmietaną i posypać pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...