piątek, 27 września 2013

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zrobiłam ją jakiś czas temu. Kiedy w domu jest mnóstwo miękkich pomidorów, to nie trzeba długo szukać pomysłu na obiad :)


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 kg pomidorów ( może być więcej )
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana 
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny 
  • szczypta cukru
  • łyżka masła
  • świeża natka pietruszki lub bazylia
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Ugotować bulion lub wykorzystać wcześniej zamrożony. 
  2. Pomidory obrać ze skórki ( Najlepiej zalać wrzątkiem i chwilę odczekać) 
  3. Pokroić je na kawałki ( byle jakie, bo i tak się rozlecą ) 
  4. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pomidory.
  5. Dusić je do czasu aż odparują. 
  6. Następnie odcedzić pomidory przez sitko tak, aby oddzielić pestki od miąższu.
  7. Powstałą masę dodać do gorącego bulionu i wymieszać. 
  8. Jeśli smak jest zbyt mało intensywny dodać koncentrat pomidorowy. 
  9. W małej miseczce wymieszać łyżkę śmietany 18% z odrobiną zupy i wlać do reszty ciągle mieszając. 
  10. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem. 
  11. Na koniec dodać ulubionych ziół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...