PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 kg pomidorów ( może być więcej )
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- śmietana
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- łyżka masła
- świeża natka pietruszki lub bazylia
- Ugotować bulion lub wykorzystać wcześniej zamrożony.
- Pomidory obrać ze skórki ( Najlepiej zalać wrzątkiem i chwilę odczekać)
- Pokroić je na kawałki ( byle jakie, bo i tak się rozlecą )
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pomidory.
- Dusić je do czasu aż odparują.
- Następnie odcedzić pomidory przez sitko tak, aby oddzielić pestki od miąższu.
- Powstałą masę dodać do gorącego bulionu i wymieszać.
- Jeśli smak jest zbyt mało intensywny dodać koncentrat pomidorowy.
- W małej miseczce wymieszać łyżkę śmietany 18% z odrobiną zupy i wlać do reszty ciągle mieszając.
- Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem.
- Na koniec dodać ulubionych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz