piątek, 19 kwietnia 2013

Chłopski garnek

Potrawa, której żaden mężczyzna się nie oprze. Jest  treściwa, bardzo polska i bardzo wiejska. Z odpowiednimi przyprawami może smakować przepysznie. Zaręczam, że nie trzeba do niej dosypywać żadnych dodatków w postaci proszku pod tytułem chłopski garnek. Zrobiłam to jeszcze w domu po świętach, kiedy zostało sporo kiełbasy. Kiedy przywiozłam ten obiadek do Krakowa misiek jadł aż się uszy trzęsły. Z pewnością będzie Wam smakować, a fanom potraw jednogarnkowych to już w szczególności :)



 PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • pół małej kapusty 
  • pół kg ziemniaków
  • pół kg kiełbasy ( jaką lubicie)
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • chilli 
  • kminek
  • przyprawa do gulaszu
  • sól
  • szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a kiełbasę w półksiężyce.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w kostkę.
  3. Rozgrzać olej w dość dużym garnku i wrzucić na niego cebulę. Szybko mieszać.
  4. Kiedy cebulka będzie złota dorzucić kiełbasę, a po chwili paprykę.
  5. Jak już wszystko będzie podsmażone, dorzucić kapustę oraz ziemniaki.
  6. Zalać wszystko szklanką wody i  wymieszać. ( najlepiej robić to co jakiś czas, żeby danie nie przyklejało się do dna garnka.. Kiedy zajdzie taka potrzeba, podlewać wodą)
  7. Dodać kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
  8. Dosypać przyprawy do gulaszu, słodkiej i ostrej papryki, chilli, odrobinę kminku oraz sól.
  9. Ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.
  10. Jeśli zachodzi potrzeba doprawić jeszcze na sam koniec :) Wtedy przynajmniej można spróbować :D

2 komentarze:

Powiązane posty...