niedziela, 21 kwietnia 2013

Udka z kurczaka w sosie barbecue

Na miasteczku studenckim sezon na picie i jedzenie w terenie już się rozpoczął, więc wszędzie unosi się piękny i wszystkim znany zapach grilla. Jako że nasz grill odbędzie się dopiero w przyszłym tygodniu, postanowiłam zrobić jego przedsmak. Przygotowałam udka z kurczaka w sosie barbecue. Wyszło naprawdę fajnie. :)


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • kilka udek z kurczaka
  • keczup ostry ( pół szklanki)
  • sok jabłkowy ( 1/3 szklanki)
  • ocet jabłkowy
  • miód (1 łyżka)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • cukier
  • olej
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Udka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie natrzeć je solą oraz pieprzem ( ewentualnie przyprawą złocistą do kurczaka) i obtoczyć w mące.
  2. Rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury i obsmażyć udka, aż się zarumienią/zezłocą.
  3. Odlać olej.
  4. Na patelnię wlać około połowy szklanki keczupu, odrobinę octu jabłkowego ( naprawdę odrobinę) sok jabłkowy oraz miód.
  5. Zamieszać to wszystko i dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy.
  6. Na sam koniec doprawić według uznania solą, pieprzem, oreganem, bazylią, cukrem i ewentualnie dolać soku jabłkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...