PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- kilka udek z kurczaka
- keczup ostry ( pół szklanki)
- sok jabłkowy ( 1/3 szklanki)
- ocet jabłkowy
- miód (1 łyżka)
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- cukier
- olej
- Udka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie natrzeć je solą oraz pieprzem ( ewentualnie przyprawą złocistą do kurczaka) i obtoczyć w mące.
- Rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury i obsmażyć udka, aż się zarumienią/zezłocą.
- Odlać olej.
- Na patelnię wlać około połowy szklanki keczupu, odrobinę octu jabłkowego ( naprawdę odrobinę) sok jabłkowy oraz miód.
- Zamieszać to wszystko i dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy.
- Na sam koniec doprawić według uznania solą, pieprzem, oreganem, bazylią, cukrem i ewentualnie dolać soku jabłkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz