czwartek, 11 kwietnia 2013

Barszcz czerwony z uszkami

Jeszcze przed świętami, kiedy trzeba było wykorzystać zapasy z zamrażarki znalazłam całkiem duży woreczek pysznych uszek zrobionych przez mamę. Co prawda zjedliśmy czerwony barszcz przed Wielkanocą, ale kto powiedział, że nie można go jeść w terminie innym niż wigilia ? :D Tym bardziej, że to najukochańsza zupa mojego łakomczucha.  Misja została wykonana z powodzeniem. Zamrażarka pusta, brzuchy pełne a do tego radocha z jedzenia i gotowania. Smacznego :)



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 6-7 średnich buraków
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 litra wody
  • majeranek suszony 
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz zmielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • sok z cytryny
  • ocet winny
  • suszone grzyby 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Grzyby suszone namoczyć w zimnej wodzie aż zmiękną.
  2. Buraki obrać i pokroić w drobne plastry ( nie ścierać).
  3. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w ćwiartki.
  4. Cebulę przekroić na pół i opalić na gazie lub na patelni.
  5. Czosnek zmiażdżyć, ale nie obierać.
  6. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego ( nie żałować) oraz liść laurowy.
  7. Zalać wodą i zacząć gotować na bardzo małym ogniu.
  8. Mniej więcej w połowie gotowania dodać grzyby i ewentualnie trochę wody, w której były moczone.
  9. Kiedy zauważymy, że barszcz zaraz będzie dochodził do wrzenia dodać 2/3 łyżki octu winnego oraz sok z połowy cytryny.
  10. Zacząć doprawiać cukrem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Proporcji nie piszę. Myślę, że każdy powinien dodać według własnego uznania, aż osiągnie oczekiwany efekt :)
  11. Barszcz trzymać na gazie jakieś 3,4 minuty po zagotowaniu. Można dodać jednego startego buraka, aby kolor był ładniejszy.
  12. Proponuję zostawić barszcz na noc, aby przeszedł wszystkimi aromatami i odcedzić od reszty dopiero drugiego dnia. Podgrzewając nie zagotowywać ! 

1 komentarz:

  1. Najlepsze danie na świecie szczególnie w Twoim wydaniu :* ;);p;p

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...