PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 6-7 średnich buraków
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 litra wody
- majeranek suszony
- pieprz ziarnisty
- pieprz zmielony
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cukier
- sól
- sok z cytryny
- ocet winny
- suszone grzyby
- Grzyby suszone namoczyć w zimnej wodzie aż zmiękną.
- Buraki obrać i pokroić w drobne plastry ( nie ścierać).
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w ćwiartki.
- Cebulę przekroić na pół i opalić na gazie lub na patelni.
- Czosnek zmiażdżyć, ale nie obierać.
- Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego ( nie żałować) oraz liść laurowy.
- Zalać wodą i zacząć gotować na bardzo małym ogniu.
- Mniej więcej w połowie gotowania dodać grzyby i ewentualnie trochę wody, w której były moczone.
- Kiedy zauważymy, że barszcz zaraz będzie dochodził do wrzenia dodać 2/3 łyżki octu winnego oraz sok z połowy cytryny.
- Zacząć doprawiać cukrem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Proporcji nie piszę. Myślę, że każdy powinien dodać według własnego uznania, aż osiągnie oczekiwany efekt :)
- Barszcz trzymać na gazie jakieś 3,4 minuty po zagotowaniu. Można dodać jednego startego buraka, aby kolor był ładniejszy.
- Proponuję zostawić barszcz na noc, aby przeszedł wszystkimi aromatami i odcedzić od reszty dopiero drugiego dnia. Podgrzewając nie zagotowywać !
Najlepsze danie na świecie szczególnie w Twoim wydaniu :* ;);p;p
OdpowiedzUsuń