środa, 5 czerwca 2013

Łopatka w sosie musztardowo-miodowym

Do tej pory z łopatki wieprzowej robiłam gulasze. Tym razem postanowiłam ją upiec i to był dobry wybór. Trochę poczytałam, trochę pokombinowałam i wyszło pysznie. Wielkim plusem tego przepisu jest fakt, że nie trzeba jej marynować przez całą noc, co pozwala na dużą spontaniczność. Obiad wart polecenia :)
Najlepiej podawać do młodych ziemniaków i sałaty. Smacznego !


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
* Z podanej porcji wychodzi jakieś 6,7 kawałków.
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej ( może też być karkówka)
  • sól zmiękczająca mięso
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • majeranek
  • 4 plasterki boczku (niekoniecznie)
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • 3- 4 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  2. Natrzeć wszystkie z obu stron solą zmiękczającą mięso, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i odrobiną przyprawy do mięsa wieprzowego.
  3. Odstawić do lodówki na kilka godzin. ( Dobrze by było gdyby postało minimum 2h. )
  4. Nagrzać piekarnik do 200 stopni
  5. W między czasie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze rozłożyć plasterki boczku
  6. Na nich ułożyć kawałki mięsa i zalać je sosem musztardowo-miodowym. ( wymieszać musztardę, miód, oliwę z oliwek) 
  7. Posypać wszystko majerankiem (wg uznania) i pokrojoną w piórka cebulą. 
  8. Można dolać odrobinkę wody :) 
  9. Jeśli pieczemy na blasze, to przykryć ją folią aluminiową.
  10. Piec od 1,5h do 2h. Trzeba sprawdzać :)

3 komentarze:

Powiązane posty...