Najlepiej podawać do młodych ziemniaków i sałaty. Smacznego !
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
* Z podanej porcji wychodzi jakieś 6,7 kawałków.
- 0,5 kg łopatki wieprzowej ( może też być karkówka)
- sól zmiękczająca mięso
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- majeranek
- 4 plasterki boczku (niekoniecznie)
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- pieprz
- 3- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
- Natrzeć wszystkie z obu stron solą zmiękczającą mięso, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i odrobiną przyprawy do mięsa wieprzowego.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin. ( Dobrze by było gdyby postało minimum 2h. )
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni
- W między czasie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze rozłożyć plasterki boczku
- Na nich ułożyć kawałki mięsa i zalać je sosem musztardowo-miodowym. ( wymieszać musztardę, miód, oliwę z oliwek)
- Posypać wszystko majerankiem (wg uznania) i pokrojoną w piórka cebulą.
- Można dolać odrobinkę wody :)
- Jeśli pieczemy na blasze, to przykryć ją folią aluminiową.
- Piec od 1,5h do 2h. Trzeba sprawdzać :)
pyszny obiad , podany jak w dobrej restauracji ;)
OdpowiedzUsuńI zjedzony w mgnieniu oka :D ;)
UsuńSuper smacznie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń