niedziela, 16 czerwca 2013

Tortilla z gyrosem

Kiedyś to była sałatka warstwowa, ale pomyśleliśmy, że fajnie by smakowała wymieszana i zawinięta w tortille. Było pysznie. Polecam !


PRZEPIS:

 * Z podanych składników wychodzi 8-9 porcji do tortilli. Jak robicie dla mniejszej liczby osób zmniejszcie proporcje o połowę :) Ps. Jest świetna na imprezy.

SKŁADNIKI: 
  • 700 g piersi z kurczaka
  • mała lub średnia kapusta pekińska
  • przyprawa do gyrosa
  • pół puszki kukurydzy
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 łyżki majonezu  i 5 łyżek jogurtu naturalnego do sosu czosnkowego
  • 3 łyżki kechupu ( optymalnie) 
  • pieprz 
  • tortille ( tyle ile porcji )
  • odrobina oleju
PRZYGOTOWANIE:
  1. kurczaka pokroić na kawałki i podsmażać na oleju aż będzie gotowy. W trakcie smażenia posypać przyprawą gyros wg uznania. Zostawić do ostygnięcia.
  2. Kapustę poszatkować i wrzucić do miski. 
  3. Cebulę i ogórki pokroić z drobną kostkę i dodać do kapusty.
  4. Kukurydzę odsączyć i dosypać do pozostałych składników.
  5. Zrobić sos czosnkowy. 
  6. Kiedy kurczak ostygnie dodać go do reszty.
  7. Polać sosem czosnkowym i keczupem. 
  8. Wymieszać wszystko 
  9. Można doprawić jeszcze przyprawą do gyrosa i pieprzem. 
  10. Tortille podgrzać na patelni
  11. Nałożyć na nie sałatkę i zawinąć.

6 komentarzy:

  1. było pyszne, zwłaszcza kiedy doda się odrobine papryczek chili, danie nabiera prawdziwego charakteru :D:D:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny pomysł,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł świetny, mam u siebie podobne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak wygląda,że nie sposób się oprzeć . Aśka

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak wygląda,że nie sposób się oprzeć. Aśka

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Ewelinko :) Ehh... te moje wyjazdy i rozjazdy sprawiły, że mam ogromne zaległości w śledzeniu Twoich znakomitych przepisów. Zaczynam więc lekturę :) Uściski.

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...