PRZEPIS:
* Z podanych składników wychodzi 8-9 porcji do tortilli. Jak robicie dla mniejszej liczby osób zmniejszcie proporcje o połowę :) Ps. Jest świetna na imprezy.
SKŁADNIKI:
- 700 g piersi z kurczaka
- mała lub średnia kapusta pekińska
- przyprawa do gyrosa
- pół puszki kukurydzy
- 6 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki majonezu i 5 łyżek jogurtu naturalnego do sosu czosnkowego
- 3 łyżki kechupu ( optymalnie)
- pieprz
- tortille ( tyle ile porcji )
- odrobina oleju
- kurczaka pokroić na kawałki i podsmażać na oleju aż będzie gotowy. W trakcie smażenia posypać przyprawą gyros wg uznania. Zostawić do ostygnięcia.
- Kapustę poszatkować i wrzucić do miski.
- Cebulę i ogórki pokroić z drobną kostkę i dodać do kapusty.
- Kukurydzę odsączyć i dosypać do pozostałych składników.
- Zrobić sos czosnkowy.
- Kiedy kurczak ostygnie dodać go do reszty.
- Polać sosem czosnkowym i keczupem.
- Wymieszać wszystko
- Można doprawić jeszcze przyprawą do gyrosa i pieprzem.
- Tortille podgrzać na patelni
- Nałożyć na nie sałatkę i zawinąć.
było pyszne, zwłaszcza kiedy doda się odrobine papryczek chili, danie nabiera prawdziwego charakteru :D:D:*
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpomysł świetny, mam u siebie podobne ;-)
OdpowiedzUsuńTak wygląda,że nie sposób się oprzeć . Aśka
OdpowiedzUsuńTak wygląda,że nie sposób się oprzeć. Aśka
OdpowiedzUsuńWitaj Ewelinko :) Ehh... te moje wyjazdy i rozjazdy sprawiły, że mam ogromne zaległości w śledzeniu Twoich znakomitych przepisów. Zaczynam więc lekturę :) Uściski.
OdpowiedzUsuń