sobota, 15 czerwca 2013

Botwinka

Hej :)
Dziś umieszczam przepis na przepyszną botwinkę. Trzeba zjeść póki jest ! :)


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 1,5 l wody
  • kilka skrzydełek lub 2 kostki rosołowe
  • marchewka
  • 2 pęczki botwinki
  • śmietana 30% 
  • koperek
  •  odrobina kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ugotować wywar na skrzydełkach i marchewce pokrojonej w półplasterki ( dodajemy ją później żeby nie rozmiękła) lub po prostu do wody wrzucić 2 kostki rosołowe.
  2. Następnie dodać opłukaną i pokrojoną botwinkę razem z buraczkami. Gotować przez chwilę.
  3. Dodać odrobinę śmietanki 30% 
  4. Dodać posiekany koperek i odrobinę kwasku cytrynowego
Podawać samą, do kaszy gryczanej lub młodych ziemniaczków. Smacznego :)

2 komentarze:

Powiązane posty...