PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak
- przyprawa do kurczaka
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek ( wg uznania)
- 1 kg soli
- Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Natrzeć go przyprawami ( w środku też ) i oprószyć solą, chyba że przyprawy są wystarczająco słone.
- Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
- Nagrzać piekarnik na 200 stopni. Na blaszkę wysypać 1 kg soli (aby wchłaniała wytapiany tłuszcz, który w soli się nie przypala).
- Do butelki np. po piwie nalać wody i nadziać kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec, aż skórka będzie miała złoty kolor. ( Mniej więcej kilogram kurczaka to 1 godz, pieczenia).
- Po upieczeniu ostrożnie zdjąć kurczaka z butelki.
Pierwszy raz widzę kurczaka przyrządzonego w ten sposób,wygląda smakowicie,przepis wypróbuję. Aśka
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie, że nie pozostaje nic jak czekać na Twoją wersje złotego ptaka :D
OdpowiedzUsuńa ja robię kurczaka w ten sposób, ale w butelce jest piwo, które pod wpływem ciepła wypływa, oblewa mięso i w połączeniu z przyprawami tworzy niesamowity smak :-) polecam również tę wersję :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię taką wersję :) Przede mną jeszcze mnóstwo przepisów do wypróbowania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że kurczak jest przepyszny. Dostałam przepis od Twojej mamy i wielokrotnie serwowałam gościom :)
OdpowiedzUsuńNieraz go robilem- jest szybki łatwy i bezproblemowy... On się piecze a ja oglądam film i nie trzeba go podlewac. W smaku wyśmienity.
OdpowiedzUsuńA ja po prostu kładę kurczaka na kg soli, bez butelki, smakuje jak z rożna :)
OdpowiedzUsuń