PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg ryżu
- ok 1 kg mięsa mielonego
- 2 główki młodej kapusty
- sól
- pieprz
- Ryż ugotować i ostudzić. Następnie dodać do mięsa mielonego i doprawić solą oraz pieprzem.
- Sparzyć 2 główki młodej kapusty odcinając liść po liściu, ponieważ wtedy wszystkie będą jednakowo sparzone. Wcześniej dobrze jest odciąć głąb, aby było łatwo oddzielić liście.
- Kiedy liście będą sparzone, delikatnie odciąć zgrubienia nerwów na liściach.
- Farsz zawinąć w liście ( Patrz zdjęcia poniżej)
- Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
- Gołąbki ułożyć w dużym garnku.
- Dodać trochę masła lub margaryny i podlać wodą.
- Dusić na małym ogniu przez 30 minut.
- Jeśli zachodzi potrzeba, to odsączyć.
http://studenci-gotuja.blogspot.com/2013/04/pulpety-w-sosie-pomidorowym_22.html
Najlepsze robi mama, wiadomo ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
OdpowiedzUsuńPrzepis mamy najlepszy :D
OdpowiedzUsuń