niedziela, 23 czerwca 2013

Gołąbki

Jeden ze smaków dzieciństwa, który uwielbiam do dzisiaj. Są bardzo pracochłonne, ale za to jakie pyszne ! Zostały zrobione przez moją mamę. Szkoda, że nie było mnie wtedy w domu ;)


PRZEPIS: 

SKŁADNIKI: 
  • 0,5 kg ryżu
  • ok 1 kg mięsa mielonego
  • 2 główki młodej kapusty
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż ugotować i ostudzić. Następnie dodać do mięsa mielonego i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Sparzyć 2 główki młodej kapusty odcinając liść po liściu, ponieważ wtedy wszystkie będą jednakowo sparzone. Wcześniej dobrze jest odciąć głąb, aby było łatwo oddzielić liście.  
  3. Kiedy liście będą sparzone, delikatnie odciąć zgrubienia nerwów na liściach.
  4. Farsz zawinąć w liście ( Patrz zdjęcia poniżej)
  5. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
  6. Gołąbki ułożyć w dużym garnku. 
  7. Dodać trochę masła lub margaryny i podlać wodą.
  8. Dusić na małym ogniu przez 30 minut.
  9. Jeśli zachodzi potrzeba, to odsączyć. 
Do gołąbków świetnie pasuje sos pomidorowy, na który przepis znajdziecie pod tym linkiem:

 http://studenci-gotuja.blogspot.com/2013/04/pulpety-w-sosie-pomidorowym_22.html







3 komentarze:

Powiązane posty...