sobota, 29 czerwca 2013

Penne z tuńczykiem

Nie sądziłam, że makaron z tuńczykiem może tak świetnie smakować. To połączenie zdecydowanie zagości w moim menu na stałe. 


PRZEPIS:

* Porcja na 4 osoby

SKŁADNIKI:
  • puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
  • puszka pomidorów krojonych. ( Można zastąpić świeżymi, tylko obrać ze skórki)
  • 6 lub 7 kostek szpinaku w brykiecie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 100g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • makaron penne
  • odrobina oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.
  2. Dodać pomidory oraz szpinak.
  3. Składniki dusić do czasu, kiedy woda odparuje. Mieszać co jakiś czas.
  4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać wszystko
  5. Na koniec dodać odsączonego tuńczyka, majonez oraz starty żółty ser. 
  6. Wymieszać wszystko. Kiedy ser się roztopi od razu zdjąć z ognia. 
  7. Sos wlać do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Wymieszać wszystko i dodać posiekaną natkę pietruszki.

4 komentarze:

  1. Też uwielbiam taki makaron! Fajnie jest też dodać do niego trochę soku z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pierwszy raz spróbowałam makaronu z tuńczykiem też zmieniłam zdanie, wcześniej jakoś mi to nie pasowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i pysznie, dla studenta idealnie ;d Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...