PRZEPIS:
* Porcja na 4 osoby
SKŁADNIKI:
- puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
- puszka pomidorów krojonych. ( Można zastąpić świeżymi, tylko obrać ze skórki)
- 6 lub 7 kostek szpinaku w brykiecie
- 3-4 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 3 łyżeczki majonezu
- 100g sera żółtego
- natka pietruszki
- makaron penne
- odrobina oleju lub oliwy
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.
- Dodać pomidory oraz szpinak.
- Składniki dusić do czasu, kiedy woda odparuje. Mieszać co jakiś czas.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać wszystko
- Na koniec dodać odsączonego tuńczyka, majonez oraz starty żółty ser.
- Wymieszać wszystko. Kiedy ser się roztopi od razu zdjąć z ognia.
- Sos wlać do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Wymieszać wszystko i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Też uwielbiam taki makaron! Fajnie jest też dodać do niego trochę soku z cytryny :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :)
UsuńJak pierwszy raz spróbowałam makaronu z tuńczykiem też zmieniłam zdanie, wcześniej jakoś mi to nie pasowało :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie, dla studenta idealnie ;d Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń