niedziela, 30 czerwca 2013

Lodowy torcik truskawkowy

Robienie tego torciku podczas sezonu truskawkowego to już tradycja. Najlepsze jest w nim to, że nie ma warstwy, która by nie smakowała i nie trzeba go piec :) Po prostu pychota !

*Podana porcja wystarcza na blaszkę 24 cm.


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru ( jeśli wolicie mniej słodkie, to dajcie mniej)
  • cukier waniliowy 
  • 40 dag masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 70-80 dag truskawek
  • biszkopty
PRZYGOTOWANIE:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. ( Dodawać powoli ciągle miksując) 
  2. Do powstałej masy dolać 1/4 litra zimnego mleka i wymieszać.
  3. Resztę mleka zagotować i powoli wlewać do niego powstałą masę ciągle miksując.
  4. Miksować do czasu, aż masa zgęstnieje i pojawią się pęcherzyki. 
  5. Zostawić do ostudzenia. 
  6. Masło utrzeć ( powinno mieć temperaturę pokojową), a następnie dodawać do niego po łyżce zimnej masy ciągle miksując. 
  7. Blaszkę wyłożyć biszkoptami, a następnie wylać na nie powstałą masę i równomiernie ją rozprowadzić. 
  8. Na masie ułożyć przekrojone na pół truskawki ( całe też mogą być ) 
  9. Całość zalać tężejącą galaretką ( rozpuścić w 1/2 l wody ) 
  10. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie desery ;) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od tej pory ten tort jest moim ulubionym ;):*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten torcik to niebo w gębie,po prostu pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie :)
    welovecosmetics.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie :)
    welovecosmetics.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...