PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego
- Opakowanie makaronu cannelloni
- 2 przeciery pomidorowe
- 150 g sera żółtego ( chociaż tu dowolność )
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie sosu bolognese ( niekoniecznie)
- łyżka masła
- odrobina oleju
- przyprawa do mięsa mielonego
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia i ( jak nie macie może być suszona)
- sól i pieprz
- kilka ząbków czosnku
- duża cebula
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z masłem i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Na koniec dodać odrobinę przecieru pomidorowego i jeszcze chwilę dusić mięso.
- Kiedy będzie gotowe, zostawić do ostygnięcia.
- Zrobić sos wg instrukcji na torebce, a potem dodać do niego przeciery pomidorowe, śmietanę, zioła prowansalskie, czosnek sól i pieprz. Na koniec dosypać drobno pokrojoną bazylię. ( Jeśli wybieracie wersję bez sosu z torebki, to wszystko robimy tak samo, tylko do przecierów należy dolać trochę wody)
- Na dno naczynia żaroodpornego nalać odrobinę sosu pomidorowego.
- Nadziewać rurki i układać kolejno.
- Zalać ponownie sosem pomidorowym i posypać żółtym serem.
- Naczynie żaroodporne przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 30 minut.
Makaronu cannelloni nie trzeba wcześniej zaparzać ani gotować. Sos pomidorowy będzie parował i sprawi, że makaron zmięknie :)
ja zdecydowanie jestem fanką tego dania :)
OdpowiedzUsuńnie mogę się doczekać kiedy będę miał okazję spróbować,
OdpowiedzUsuń