poniedziałek, 30 września 2013

Cannelloni w sosie pomidorowym

Cannelloni w sosie pomidorowym to przepyszne i efektownie wyglądające danie. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale to sama przyjemność. Fanów makaronu, sosu pomidorowego i mięsa mielonego na pewno nie zawiedzie. Smacznego :D


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  •     500g mięsa mielonego
  •     Opakowanie makaronu cannelloni
  •     2 przeciery pomidorowe
  •     150 g sera żółtego ( chociaż tu dowolność )
  •     2 łyżki śmietany
  •     1 opakowanie sosu bolognese ( niekoniecznie)
  •     łyżka masła
  •     odrobina oleju
  •     przyprawa do mięsa mielonego
  •     zioła prowansalskie
  •     świeża bazylia i ( jak nie macie może być suszona)
  •     sól i pieprz
  •     kilka ząbków czosnku
  •     duża cebula
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z masłem i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  3. Na koniec dodać odrobinę przecieru pomidorowego i jeszcze chwilę dusić mięso.
  4. Kiedy będzie gotowe, zostawić do ostygnięcia.
  5. Zrobić sos wg instrukcji na torebce, a potem dodać do niego przeciery pomidorowe, śmietanę, zioła prowansalskie, czosnek sól i pieprz. Na koniec dosypać drobno pokrojoną bazylię. ( Jeśli wybieracie wersję bez sosu z torebki, to wszystko robimy tak samo, tylko do przecierów należy dolać trochę wody)
  6. Na dno naczynia żaroodpornego nalać odrobinę sosu pomidorowego.
  7. Nadziewać rurki i układać kolejno.
  8. Zalać ponownie sosem pomidorowym i posypać żółtym serem.
  9. Naczynie żaroodporne przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 30 minut.
Uwagi:
Makaronu cannelloni nie trzeba wcześniej zaparzać ani gotować. Sos pomidorowy będzie parował i sprawi, że makaron zmięknie :)



2 komentarze:

Powiązane posty...