Jestem wielką miłośniczką szpinaku. Choć wiem, że nie wszyscy go lubią, to doskonale się sprawdza jako farsz do słonych i ostrych przekąsek np. na wieczór gier.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- szpinak rozdrobniony mrożony - opakowanie (ok. 400-450g)
- ok. 5-7 sztuk pomidorów suszonych w oleju i 2 łyżki zalewy
- 4 ząbki czosnku
- pół kostki sera feta
- sól, pieprz, papryka - według smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Szpinak rozmrozić. Następnie przełożyć na patelnię lub do garnka i odparować.
- Dodać pokruszony ser feta i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Czosnek przecisnąć przez praskę a pomidory posiekać. Dodać do szpinaku.
- Doprawić solą, pieprzem i papryką według uznania. Zostawić do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na kwadraty. (Powinno wyjść ok. 15)
- Wyłożyć masę szpinakową na środek każdego kwadracika, a następnie złożyć na pół po przekątnej i zlepić. (Można dognieść widelcem).
- Koperty posmarować olejem z pomidorów.
- Piec w temperaturze 200 stopni aż się zarumienią. (Około 25 minut)
Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz