czwartek, 19 marca 2015

Koperty ze szpinakiem

Jestem wielką miłośniczką szpinaku. Choć wiem, że nie wszyscy go lubią, to doskonale się sprawdza jako farsz do słonych i ostrych przekąsek np. na wieczór gier.



PRZEPIS:

SKŁADNIKI: 
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 
  • szpinak rozdrobniony mrożony - opakowanie (ok. 400-450g)
  • ok. 5-7 sztuk pomidorów suszonych w oleju i 2 łyżki zalewy
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kostki sera feta  
  • sól, pieprz, papryka - według smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szpinak rozmrozić. Następnie przełożyć na patelnię lub do garnka i odparować. 
  2. Dodać pokruszony ser feta i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę a pomidory posiekać. Dodać do szpinaku.
  4. Doprawić solą, pieprzem i papryką według uznania. Zostawić do wystygnięcia. 
  5. Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na kwadraty. (Powinno wyjść ok. 15)
  6. Wyłożyć masę szpinakową na środek każdego kwadracika, a następnie złożyć na pół po przekątnej i zlepić. (Można dognieść widelcem).
  7. Koperty posmarować olejem z pomidorów. 
  8. Piec w temperaturze 200 stopni aż się zarumienią. (Około 25 minut) 


Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...