piątek, 24 maja 2013

Szpinakowe placuszki

Dziś kolejna propozycja na danie ze szpinakiem, a mianowicie placuszki. Są przepyszne i doskonale sprawdzą się jako przystawka. Postanowiłam trochę poeksperymentować i dodałam do nich bazylię oraz oliwę z oliwek... pychota :)


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • Opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku ( jeśli mrożony to w liściach, bo inaczej wyjdzie papka)
  • 4-5 ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku ( wg uznania)
  • ok 100g startego zółtego sera
  • łyżka masła
  • łyka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • odrobina pieprzu
  • 5 dużych liści bazylii 
  • oliwa z oliwek lub olej
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki ugotować, rozgnieść i zostawić do ostygnięcia.
  2. Szpinak udusić lub rozmrozić na maśle. ( jeśli mamy świeży, to odciąć ogonki)
  3. Kiedy szpinak będzie gotowy dodać czosnek, sól i pokrojoną drobno bazylię. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  4. Ziemniaki i masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, mąkę, jajo oraz zółty ser.
  5. Wymieszać. Jeśli zachodzi potrzeba, to doprawić. 
  6. Z powstałej masy zacząć formować placuszki. 
  7. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy i smażyć z obu stron aż się zarumienią.







I ta piękna domowa bazylia... :)

6 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie szkoda, że nie mogłem spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Na ile osób wystarczy ta porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy ile kto je :) Z porcji wyszło mi 10 placuszków takiej wielkości jak na zdjęciu. Pozdrawiam i życzę smacznego

      Usuń
  3. Dzięki za info,naprawdę placuszki bardzo smaczne,rodzince też smakowały,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...