PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- Opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku ( jeśli mrożony to w liściach, bo inaczej wyjdzie papka)
- 4-5 ziemniaków
- kilka ząbków czosnku ( wg uznania)
- ok 100g startego zółtego sera
- łyżka masła
- łyka mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- odrobina pieprzu
- 5 dużych liści bazylii
- oliwa z oliwek lub olej
- Ziemniaki ugotować, rozgnieść i zostawić do ostygnięcia.
- Szpinak udusić lub rozmrozić na maśle. ( jeśli mamy świeży, to odciąć ogonki)
- Kiedy szpinak będzie gotowy dodać czosnek, sól i pokrojoną drobno bazylię. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki i masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, mąkę, jajo oraz zółty ser.
- Wymieszać. Jeśli zachodzi potrzeba, to doprawić.
- Z powstałej masy zacząć formować placuszki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy i smażyć z obu stron aż się zarumienią.
I ta piękna domowa bazylia... :) |
wygląda apetycznie szkoda, że nie mogłem spróbować ;)
OdpowiedzUsuńA ja owszem,były pyszne.
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Na ile osób wystarczy ta porcja?
OdpowiedzUsuńZależy ile kto je :) Z porcji wyszło mi 10 placuszków takiej wielkości jak na zdjęciu. Pozdrawiam i życzę smacznego
UsuńDzięki za info,naprawdę placuszki bardzo smaczne,rodzince też smakowały,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) zdrowo i smacznie
Usuń