PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- 50-70 dag wątróbki drobiowej
- 6 cebul
- mleko
- mąka
- przyprawa do gulaszu
- sól, pieprz
- olej
- Wątróbkę dokładnie oczyścić i namoczyć w mleku.( nie będzie wtedy gorzka)
- Następnie obtoczyć ją w mące i obsmażyć na gorącym oleju. ( Tylko obsmażyć)
- Wrzucić do wrzącej wody i dusić na małym ogniu.
- W między czasie na tej samej patelni ( nie czyścić jej po smażeniu wątróbki) usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. ( Jeśli zostanie nam mąka z panierowania można oprószyć nią cebulę, wtedy nie będzie potrzeby dodatkowego zagęszczania sosu)
- Cebulę wrzucić do garnka z wątróbką i dusić razem do 15 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Dodać przyprawy.
- Posolić na końcu, bo inaczej będzie twarda !
- Jeśli ktoś lubi można dodać pod koniec odrobinę śmietany lub bardziej zagęścić sos mąką.
pyszne ;) najlepsza wątróbka
OdpowiedzUsuńZrobiłam i właśnie zajadam - PYCHA!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Bardzo się cieszę, że smakowało i również pozdrawiam :)
Usuńnie mam doświadczenia w gotowaniu ale właśnie próbuję zrobić wg przepisu odwzwę się jak zjem pozdrawiam leszek
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :) Mam nadzieję, że wyjdzie
Usuń