wtorek, 28 maja 2013

Wątróbka w sosie z cebulką

Zdania na jej temat są mocno podzielone. Czasem wystarczy powiedzieć słowo wątróbka aby zobaczyć na twarzy rozmówcy grymas, który jest wzbogacony dźwiękiem "bleee". W sumie gdyby nie to, że jem ją od dziecka, to nie wiem jakbym dziś reagowała, bo przecież sama nazwa jest wystarczająco odstraszająca. Jednak dość już o minusach wątróbki, bo plusów ma zdecydowanie więcej. Przede wszystkim jest bogata w składniki odżywcze, a w szczególności w witaminy z grupy B, żelazo, cynk i miedź i jest bardzo tania. Także jeśli macie ochotę na smaczny obiad, który nie zabierze Wam wiele z kieszeni, to nie ma się nad czym zastanawiać. Smacznego i na zdrowie :)


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 50-70 dag wątróbki drobiowej
  • 6 cebul
  • mleko
  • mąka
  • przyprawa do gulaszu 
  • sól, pieprz
  • olej
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wątróbkę dokładnie oczyścić i namoczyć w mleku.( nie będzie wtedy gorzka)
  2. Następnie obtoczyć ją w mące i obsmażyć na gorącym oleju. ( Tylko obsmażyć)
  3. Wrzucić do wrzącej wody i dusić na małym ogniu.
  4. W między czasie na tej samej patelni ( nie czyścić jej po smażeniu wątróbki) usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. ( Jeśli zostanie nam mąka z panierowania można oprószyć nią cebulę, wtedy nie będzie potrzeby dodatkowego zagęszczania sosu)
  5. Cebulę wrzucić do garnka z wątróbką i dusić razem  do 15 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Dodać przyprawy.
  6.  Posolić na końcu, bo inaczej będzie twarda !
  7. Jeśli ktoś lubi można dodać pod koniec odrobinę śmietany lub bardziej zagęścić sos mąką.

5 komentarzy:

  1. pyszne ;) najlepsza wątróbka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i właśnie zajadam - PYCHA!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. nie mam doświadczenia w gotowaniu ale właśnie próbuję zrobić wg przepisu odwzwę się jak zjem pozdrawiam leszek

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...