poniedziałek, 27 maja 2013

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Dania z ryb wcale nie muszą być nudne, czego dowodem są te pulpeciki :) Nie dość, że są smaczne to jeszcze zdrowe. Wspaniała propozycja na lekki obiad.


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • 500g filetów z ryby ( ja wybrałam morszczuka, ale tu jest dowolność)
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do ryb
  • pęczek lub 2 koperku
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Filety rozmrozić, a następnie drobno posiekać. Można też zmielić przez maszynkę, ale nie jest to konieczne. 
  2. Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać ją do ryby.
  3. Dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do ryb wg uznania, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej oraz odrobinę koperku.
  4. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Z masy uformować małe pulpeciki.
  6. Wrzucić je do wrzącej wody  rozpuszczonymi już kostkami i gotować przez 15 min.
  7.  Na koniec wymieszać mąkę z odrobiną zimnej wody i śmietaną. Dolać do wywaru, wymieszać i dosypać koperku.



2 komentarze:

  1. nie mogę się doczekać az wrócisz i przygotujemy coś dobrego :*

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja miałam okazję jeść te pyszności ,a niedługo przyrządzę je sama .

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...