PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
ZUPA:
- 1,5 l wody
- 1 duża marchewka lub 2,3 małe
- 6-7 średnich ziemniaków
- 2 kostki rosołowe
- pęczek koperku
- pieprz
- kilka łyżek mąki
- jajo
- ok pół szklanki letniej wody
- sól
ZUPA:
- Marchewkę obrać i pokroić w średnie kawałki.
- Zalać wodą i zacząć gotować
- W między czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i wrzucić do wody.
- Gotować aż zmiękną.
- Dorzucić kostki rosołowe i doprawić pieprzem do smaku.
- Lane ciasto nabierać łyżką i dodawać do zupy
- Gotować jeszcze chwilę po wynurzeniu się klusek
- Na koniec dosypać koperek
- Mąkę wymieszać razem z wodą i jajkiem, aż powstanie gęste, jednolite ciasto. Jeśli będzie byt rzadkie, to dodać mąki.
Najlepsza z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńi te kluski :D
Kluski to zdecydowanie cały urok tej zupy :) :D
Usuńzupa bardzo dobra dla odmiany ;)
OdpowiedzUsuń