niedziela, 19 maja 2013

Kartoflanka

Dziś jedna z moich ulubionych zup, czyli kartoflanka z  lanymi kluskami i koperkiem. Wygląda trochę postnie, ale mimo to jest świetna w smaku, szybka w przygotowaniu i co ważne tania. W ramach odpoczynku od ciężkich obiadów jest idealna :)




PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

ZUPA:
  • 1,5 l wody
  • 1 duża marchewka lub 2,3 małe
  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 2 kostki rosołowe
  • pęczek koperku
  • pieprz     
LANE CIASTO:
  •  kilka łyżek mąki
  • jajo
  • ok pół szklanki letniej wody
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

ZUPA:
  1. Marchewkę obrać i pokroić w średnie kawałki.
  2. Zalać wodą i zacząć gotować
  3. W między czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i wrzucić do wody.
  4. Gotować aż zmiękną.
  5. Dorzucić kostki rosołowe i doprawić pieprzem do smaku.
  6. Lane ciasto nabierać łyżką i dodawać do zupy
  7. Gotować jeszcze chwilę po wynurzeniu się klusek
  8. Na koniec dosypać koperek
LANE CIASTO:
  1. Mąkę wymieszać razem z wodą i jajkiem, aż powstanie gęste, jednolite ciasto. Jeśli będzie byt rzadkie, to dodać mąki. 

3 komentarze:

Powiązane posty...