poniedziałek, 20 maja 2013

Pizza bez drożdży z serowym brzegiem

Ten przepis znalazłam  kilka lat temu, kiedy w lodówce zabrakło jednego z głównych składników na pizzę-drożdży. Na szczęście to mnie nie zniechęciło do jej przygotowania i zrobiłam wersję bez nich. Mimo, że odbiega od tradycyjnej, od razu podbiła podniebienia domowników i nie tylko :)
Wczoraj postanowiliśmy zrobić ją w trochę innym (podpatrzonym) stylu, a mianowicie z serowym brzegiem. Wyszło super. Polecam spróbować :) !


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • ponad 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • sól
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 sztuk pokrojonego w małe słupki sera żółtego
DODATKI:

Tutaj pole do popisu jest bardzo duże. Dodajcie co lubicie, a ja przedstawiam tylko moją propozycję.
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • oregano
  • cebula
  • 6-7 pieczarek
  • kilka plasterków szynki
  • kukurydza
  • ser żółty do posypania
  • łyżka masła 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki ciasta połączyć w misce i wyrabiać, aż zacznie odklejać się od rąk. ( Jeśli będzie zbyt rzadkie, to dosypać mąki)
  2. Na nasmarowaną olejem blachę położyć rozwałkowane ciasto.( Można też je rozgnieść i rozciągnąć na blaszce ręcznie) Trzeba to zrobić tak, aby ciasto wystawało poza brzegi.
  3. Na samych brzegach ciasta ułożyć kolejno słupki żółtego sera ( Zdjęcie)
  4. Zakleić ser w cieście. 
  5. Posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać przyprawami i układać wybrane dodatki. ( Pieczarki proponuję usmażyć na cebuli i maśle)
  6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok 20, 25 minut. Chwilę przed wyjęciem pizzy posypać ją startym żółtym serem.



5 komentarzy:

  1. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to nic tylko iść robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj smakuje smakuje :) W takim razie smacznego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna pizza szczególnie smaczna była połowa na ostro z papryczkami chili ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszła sucha i łamliwa, nie była elastyczna jak pizza. Może to wina mąki pełnoziarnistej...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fakt faktem pizza jest dość łamliwa :), ale na pewno nie sucha. Możliwe, że to wina mąki. W notatce jest napisane, że odbiega od tradycyjnej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...