PRZEPIS:
SKŁADNIKI: * na okrągłą blachę. Jeśli chcecie zrobić na dużej blasze, to wystarczy podwoić proporcję
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 3 jaja
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 1 kg rabarbaru lub innego dodatku np truskawki, maliny, jagody
- cukier puder do posypania
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
- W osobnej misce utrzeć miękką margarynę z cukrem, a następnie dodawać kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Cały czas miksować.
- Kiedy masa będzie jednolita dodać do niej ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Formę nasmarować odrobiną masła, a następnie wlać ciasto. ( Ma być gęste)
- Na wierzchu ułożyć rabarbar, bądź inny wybrany dodatek.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok godzinę. Jeśli ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni to znaczy, że jest gotowe. Można też włożyć wykałaczkę w celu sprawdzenia.
- Na koniec posypać cukrem pudrem.
wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńPlacek jak wygląda , tak smakuje,gorąco polecam.
OdpowiedzUsuń2 lub 3 czy 23 łyżki śmietany? ;)
OdpowiedzUsuń2,3
2 lub 3. Już poprawione ;)
OdpowiedzUsuńFAJANE PRZEPISY, ŚWIETNY BLOG. GRATULUJĘ AUTORCE:)
OdpowiedzUsuń