poniedziałek, 27 maja 2013

Placek z rabarbarem

Ten placek zdecydowanie kojarzę z dzieciństwem. Kiedy zaczynał się sezon na owoce od razu pojawiał się na stole i znikał w mgnieniu oka. Jego zwykłość czyni go niezwykłym. Robi się go właściwie w jednej misce, nie trzeba dodawać mas, których osobiście nie lubię, posypuje ulubionymi dodatkami i gotowe. Czego chcieć więcej ? :)


PRZEPIS:

SKŁADNIKI: * na okrągłą blachę. Jeśli chcecie zrobić na dużej blasze, to wystarczy podwoić  proporcję
  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 jaja 
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1 kg rabarbaru  lub innego dodatku np truskawki, maliny, jagody
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. W osobnej misce utrzeć miękką margarynę z cukrem, a następnie dodawać kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Cały czas miksować. 
  3. Kiedy masa będzie jednolita dodać do niej ubite białka i delikatnie wymieszać.
  4. Formę nasmarować odrobiną masła, a następnie wlać ciasto. ( Ma być gęste)
  5. Na wierzchu ułożyć rabarbar, bądź inny wybrany dodatek.
  6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok godzinę. Jeśli ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni to znaczy, że jest gotowe. Można też włożyć wykałaczkę w celu sprawdzenia. 
  7. Na koniec posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placek jak wygląda , tak smakuje,gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 lub 3 czy 23 łyżki śmietany? ;)
    2,3

    OdpowiedzUsuń
  4. FAJANE PRZEPISY, ŚWIETNY BLOG. GRATULUJĘ AUTORCE:)

    OdpowiedzUsuń

Powiązane posty...