niedziela, 29 grudnia 2013

Sałatka gyros

Warstwowa sałatka gyros triumfuje ostatnimi czasy na naszych stołach. Dziś propozycja na zupełnie inny wariant.


PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
  • kapusta pekińska
  • 2 słoiki selera konserwowego
  • 1 opakowanie słonecznika ( 150g )
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 cebule
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • pół szklanki wody
  • majonez 
  • sól
  • pieprz 
  • 1 puszka ananasa 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros i usmażyć. 
  2. Wodę, cukier i ocet zagotować.
  3. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i poczekać do ponownego zagotowania. Odcedzić.
  4. Słonecznik podprażyć na brązowo i zostawić do ostygnięcia. 
  5. Kapustę poszatkować, a seler odcedzić. 
  6. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  7. Dodać majonez i doprawić do smaku.

2 komentarze:

Powiązane posty...