PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- opakowanie płatków owsianych błyskawicznych.
- 1/3 kostki masła ( może być odrobinę więcej )
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu
- jajo
- 2 łyżki mąki
- garść orzechów laskowych
- garść migdałów
- garść wiórków kokosowych
- garść nerkowców
- Masło rozpuścić na patelni, a następnie wsypać płatki owsiane.
- Posypać wszystko cukrem, wymieszać i skarmelizować.
- Zostawić do ostygnięcia.
- Orzechy laskowe, nerkowce oraz migdały posiekać i dodać do płatków.
- Dodać resztę składników: wiórki kokosowe, mąkę, jajo i miód.
- Wszystko razem wymieszać. Jeśli masa źle się lepi można dolać miodu, ale ostrożnie, by nie były za słodkie.
- Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, a piekarnik nagrać do 180 stopni.
- Formować ciasteczka ( dobrze jest moczyć ręce w zimnej wodzie )
- Piec przez ok 15 minut, do czasu kiedy się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz