piątek, 20 grudnia 2013

Pierniczki

Kiedy razem z siostrą byłyśmy małe, zawsze pomagałyśmy mamie w robieniu pierniczków. Uwielbiałyśmy je wycinać, a po upieczeniu ozdabiać. Dziś możliwości dekorowania jest dużo więcej, co chętnie wykorzystałyśmy :).
Ozdabianie pierniczków to świetna zabawa nie tylko dla najmłodszych.


PRZEPIS na około 30 pierniczków

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka utłuczonych przypraw ( cynamon, goździki, czarny pieprz ) lub przyprawa do piernika
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do przesianej mąki wlać gorący miód i wymieszać.
  2. Dodać cukier, sodę i przyprawy. 
  3. Kiedy masa lekko przestygnie dodać jeszcze masło i jajo.
  4. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie.
  5. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać pierniczki.
  6. Piec ok 15 min w temperaturze 180 stopni.
  7. Ozdobić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...