piątek, 20 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Niestety nie było mnie, kiedy mama z siostrą robiły te pierogi, ale wiem, że są przepyszne jak co roku :)


PRZEPIS:  na ok. 50 pierogów

SKŁADNIKI:

FARSZ: 
  • 0.5 kg kapusty kiszonej 
  • 5 - 10 dag prawdziwków
  • 1/3 kostki masła 
  • sól
  • pieprz 
CIASTO: 
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
  • sól
  • jajo
PRZYGOTOWANIE: 
  1. Kapustę obgotować i ostudzić. 
  2. Prawdziwki zalać odrobiną wody i dusić do czasu aż odparuje. 
  3. Dodać masło i podsmażyć przez ok 5 min. 
  4. Kapustę i grzyby rozdrobnić w malakserze lub posiekać. 
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wyrobić ciasto, podzielić na kawałki i rozwałkować. Następnie wyciąć krążki nałożyć w nie farsz i zalepić. 
  7. Pierogi wrzucić wrzącej wody i gotować po wypłynięciu przez 2-3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiązane posty...