PRZEPIS: na ok. 50 pierogów
SKŁADNIKI:
FARSZ:
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- 5 - 10 dag prawdziwków
- 1/3 kostki masła
- sól
- pieprz
- 1 kg mąki
- 0,5 l wody ( ciepłej, żeby skórka była miękka)
- sól
- jajo
- Kapustę obgotować i ostudzić.
- Prawdziwki zalać odrobiną wody i dusić do czasu aż odparuje.
- Dodać masło i podsmażyć przez ok 5 min.
- Kapustę i grzyby rozdrobnić w malakserze lub posiekać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyrobić ciasto, podzielić na kawałki i rozwałkować. Następnie wyciąć krążki nałożyć w nie farsz i zalepić.
- Pierogi wrzucić wrzącej wody i gotować po wypłynięciu przez 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz